AFP neemt $6,4 miljoen aan crypto in beslag in strijd tegen ‘Ghost’-app

Australische autoriteiten hebben in het kader van Operatie Kraken met succes een cryptoportefeuille ter waarde van 9,3 miljoen AUD (meer dan $6,4 miljoen USD) in beslag genomen. Deze operatie richt zich op Jay Je Yoon Jung, de vermoedelijke ontwikkelaar van de versleutelde berichtendienst “Ghost,” die naar verluidt door criminelen wordt gebruikt voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en huurmoorden.

Tijdens een huiszoeking vond de Australische Federale Politie (AFP) digitale apparaten in Jung’s woning. Met de hulp van de Taskforce voor Confiscatie van Criminele Activa (CACT) wisten ze de seed phrase van zijn cryptowallet te kraken en toegang te krijgen tot zijn digitale tegoeden. Deze fondsen zijn inmiddels veilig overgebracht naar de cryptobeheersystemen van de AFP en zullen uiteindelijk worden gebruikt voor toekomstige wetshandhavingsoperaties.

AFP waarnemend commandant Scott Raven benadrukte het vermogen van de autoriteiten om illegaal verkregen goederen op te sporen, of deze nu verborgen zijn in vastgoed, cryptocurrency of contant geld:

“We zullen ze vinden en van je afnemen, zodat je met niets achterblijft.”

Arrestatie van de Ghost-app

Jung werd op 17 september gearresteerd en riskeert een gevangenisstraf van maximaal 26 jaar. Hij wordt ervan beschuldigd de Ghost-app speciaal voor crimineel gebruik te hebben ontwikkeld en aangepaste smartphones te hebben verkocht voor 2.350 AUD ($1.620), inclusief een zes maanden durend abonnement op de app en technische ondersteuning.

Operatie Kraken is erop gericht de criminele netwerken die gebruikmaken van de Ghost-app te ontmantelen. De AFP onthulde dat ze toegang hebben gekregen tot de app en inzicht hebben verworven in de gesprekken die op het platform plaatsvinden. Dit is de tweede keer dat Australische autoriteiten activa in beslag hebben genomen die verband houden met Ghost. In augustus werd al $1,4 miljoen aan cryptocurrency en eigendommen geconfisqueerd.

Tot nu toe heeft Operatie Kraken geleid tot de inbeslagname van in totaal $11,09 miljoen AUD (ongeveer $8,2 miljoen USD) aan activa, 46 arrestaties, het afwenden van 50 bedreigingen tegen het leven, en het voorkomen van meer dan 200 kg aan illegale drugs die Australië binnen zouden komen.

De arrestatie van Jung, 32 jaar oud, markeert een belangrijke stap in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Hij wordt beschouwd als het brein achter het misdaadsyndicaat rond de Ghost-app en staat nu terecht voor vijf aanklachten, waaronder het ondersteunen van een criminele organisatie.