Postdienst-service in Indonesië lanceert NFT-postzegels

Pos Indonesia, het Indonesische staatsbedrijf voor postdiensten, heeft voor het eerst postzegels geïntroduceerd die een digitale non-fungible token (NFT) versie hebben. Hiermee brengt het bedrijf traditie en technologie samen.

In een aankondiging op Instagram maakte Pos Indonesia bekend dat de eerste NFT-postzegel de “Cenderawasih,” oftewel paradijsvogel, afbeeldt. Deze postzegel zal zowel in fysieke vorm als in een NFT-versie beschikbaar zijn, en er zal ook een boekje van de collectie verschijnen.

Pos Indonesia benadrukt dat deze postzegels een combinatie van traditionele waarden en blockchain-technologie zijn, en hoopt hiermee verzamelaars aan te trekken.

De introductie van NFT-postzegels sluit aan bij de groeiende interesse van Indonesië in de Web3-sector. Eerder dit jaar, op 28 maart, kondigden Indonesische financiële autoriteiten plannen aan om begin 2025 een sandbox voor crypto-activa te lanceren, met als doel fraude te voorkomen.

Het moment waarop Pos Indonesia NFT-postzegels uitbrengt, valt samen met een daling in de interesse voor digitale verzamelobjecten. In september bereikte de verkoop van NFT’s het laagste punt sinds januari 2021, met een verkoopvolume van slechts $296 miljoen, volgens CryptoSlam. Dit is een daling van 20% ten opzichte van augustus en een afname van 81% vergeleken met de piek in maart, toen de NFT-verkopen $1,6 miljard bereikten.

Het aantal NFT-transacties daalde ook aanzienlijk, van 7,3 miljoen in augustus naar 4,9 miljoen in september, een afname van 32%.

NFT-postzegels zijn niet nieuw. In 2021 en 2022 probeerden verschillende organisaties, zoals die in de Verenigde Arabische Emiraten, Oostenrijk en Nederland, de interesse in postzegelverzamelen te vernieuwen door NFT’s te gebruiken. Op 17 juni 2022 vierde de Verenigde Arabische Emiraten hun 50-jarig bestaan met de uitgifte van ’s werelds duurste moderne postzegel, die één gram goud bevatte en een bijbehorende NFT had.

In september 2022 spraken vertegenwoordigers van de Nederlandse PostNL en de Oostenrijkse Post tijdens de Blockchain Expo in Amsterdam over hun gezamenlijke inspanningen om NFT’s te gebruiken om het postzegelverzamelen nieuw leven in te blazen.