Crypto-hacks leiden tot meer dan $120 miljoen verlies in september

In september leidden crypto-hacks tot meer dan $120 miljoen aan verliezen, waarbij vooral platforms zoals BingX, Penpie en Indodax het zwaarst werden getroffen. Volgens gegevens van blockchain-forensisch bedrijf PeckShield verloor de crypto-sector in september ruim $120 miljoen door meer dan 20 hacks, wat een daling van 61,76% is ten opzichte van augustus.

Op 1 oktober deelde PeckShield in een post op X dat de grootste klap viel bij BingX, een crypto-exchange uit Singapore, dat meer dan $40 miljoen verloor. Penpie verloor $27 miljoen en Indodax meer dan $21 miljoen. Andere getroffen platforms waren onder andere DeltaPrime, met een verlies van $5,98 miljoen, en Truflation, dat $5,6 miljoen verloor.

Een phishing-aanval gericht op $spWETH-handtekeningen zorgde voor een extra verlies van $32,4 miljoen, al is dit bedrag niet meegerekend in de totale som. Bij de Shezmu-hack werd $4,9 miljoen gestolen, maar een deel van die fondsen werd teruggegeven. Kleinere hacks troffen platforms zoals Onyx, BananaGun, Bedrock en CUT, met verliezen tussen de $1,4 miljoen en $3,8 miljoen.

Ondanks deze verliezen was de schade in september lager dan in augustus, toen de sector meer dan $300 miljoen verloor door slechts 10 incidenten. In totaal verloor de crypto-wereld in het derde kwartaal bijna $413 miljoen, volgens een rapport van web3-beveiligingsplatform Immunefi.

Uit de data blijkt dat $409,9 miljoen verloren ging door 31 hacks, en $3 miljoen door fraude in drie incidenten. Het grootste deel van deze verliezen kwam van twee projecten: WazirX, een Indiase crypto-exchange die $235 miljoen verloor, en BingX.

Analisten van Immunefi meldden dat gecentraliseerde financiële platforms het grootste doelwit waren, goed voor bijna 75% van de verliezen, terwijl gedecentraliseerde platforms 25,2% uitmaakten. Ethereum was het meest aangevallen blockchain-netwerk met 15 incidenten, gevolgd door BNB Chain en Coinbase’s netwerk Base.