Canada stapt af van retail CBDC en kijkt naar bredere betalingssystemen

Canada heeft na jaren van onderzoek besloten de ontwikkeling van een digitale centrale bankmunt (CBDC) voor consumenten op een lager pitje te zetten. De Bank of Canada kondigde aan dat zij haar focus verlegt naar onderzoek naar bredere betalingssystemen en beleidsontwikkeling, zoals beschreven in het document “Digitale Canadese Dollar.”

De publieke omroep CBC News meldde dat de bank heeft bevestigd dat het idee van een digitale Canadese dollar voorlopig opzij wordt geschoven. Echter, de Bank heeft niet expliciet aangegeven dat de plannen voor een retail CBDC volledig zijn gestopt. Ze blijven namelijk de wereldwijde ontwikkelingen op dit gebied volgen en van tijd tot tijd gerelateerd onderzoek publiceren. Bovendien wordt aangegeven dat Canadezen in de toekomst de kans zullen krijgen hun mening te geven over een digitale dollar, mocht hier later vraag naar zijn.

De beslissing van Canada komt op een moment dat het debat over CBDC’s in de Verenigde Staten een politiek thema is geworden. Dit ondanks de woorden van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die aangaf dat de VS nog ver verwijderd is van het invoeren van een CBDC en dat mensen zich daar voorlopig geen zorgen over hoeven te maken.

Het besluit van de Bank of Canada volgt op een recent rapport waarin werd voorspeld dat de rol van contant geld in de toekomst zal afnemen. Een goed ontworpen digitale munt zou dit verlies kunnen compenseren en ervoor zorgen dat publiek geld relevant blijft in de economie.

Tijdens een openbare raadpleging eind 2023 ontving de Bank bijna 90.000 reacties, waarvan de meeste betrekking hadden op zorgen over privacy rond het gebruik van een digitale Canadese dollar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!