Het advocatenkantoor Moskowitz heeft een nieuwe class-action rechtszaak aangespannen tegen NFT-marktplaats OpenSea, waarbij wordt beweerd dat het platform NFT’s heeft verkocht als niet-geregistreerde effecten.
Beschuldigingen tegen OpenSea
OpenSea werd populair als marktplaats voor digitale kunst en verzamelobjecten, vooral tijdens de piek van de NFT-markt in 2021 en 2022. De rechtszaak, die ingediend is bij een federale rechtbank in Florida, stelt echter dat twee inwoners van Florida schade hebben geleden door hun aankoop van NFT’s op het platform.
De aanklachten stellen dat OpenSea betrokken was bij een plan om “investeerders te misleiden en te bedriegen”, terwijl het zichzelf onrechtmatig verrijkte door transactiekosten in rekening te brengen voor NFT-verkoop. Volgens de aanklagers zouden de verhandelde NFT’s als effecten moeten worden beschouwd, omdat kopers investeerden in een gemeenschappelijke onderneming met de verwachting van winst, voortvloeiend uit de inspanningen van anderen. Deze beschuldiging volgt op een vergelijkbaar standpunt dat eerder werd ingenomen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Regelgeving rondom NFT’s
Hoewel OpenSea geen directe schade heeft erkend door NFT-aankopen, stelt de aanklacht dat NFT’s onder de definitie van effecten vallen en dat ze gereguleerd moeten worden. Dit komt nadat OpenSea in augustus een Wells Notice ontving van de SEC, wat suggereerde dat de marktplaats mogelijk zal worden aangeklaagd. De CEO van OpenSea, Devin Finzer, uitte op X (voorheen Twitter) zijn zorgen dat een handhavingsactie tegen OpenSea digitale kunstenaars zou benadelen.
Finzer bekritiseerde het idee dat NFT’s op dezelfde manier gereguleerd zouden moeten worden als traditionele effecten, zoals collateralized debt obligations. Volgens hem vertegenwoordigen NFT’s eigendom in uiteenlopende zaken zoals domeinnamen, verzamelkaarten en evenemententickets, en moeten ze daarom anders worden behandeld.
Moskowtiz’ crypto-zaakstrategie
Dit is niet de eerste cryptogerelateerde rechtszaak voor het advocatenkantoor Moskowitz. Eerder heeft het kantoor ook rechtszaken aangespannen tegen prominente cryptobedrijven zoals FTX en beroemdheden die deze bedrijven steunden, waaronder Shaquille O’Neal en Cristiano Ronaldo. De strategie van het advocatenkantoor is gericht op het aanpakken van de regulering en transparantie binnen de snel evoluerende cryptomarkt.