Europese Centrale Bank verlaagt rente met 25 basispunten – Bitcoin reageert met lichte stijging

Vandaag werd bekendgemaakt dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente voor haar deposito-uitleenfaciliteit met nog eens 25 basispunten verlaagd heeft, waarmee haar nieuwe dovish monetaire beleidsstandpunt werd bevestigd.

De euro is vorige maand lichtjes sterker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, aangaf dat hij de rentetarieven zou gaan verlagen. Tevens verwacht de ECB dat de kerninflatie de komende twee jaar snel zal dalen. Dat gezegd hebbende, zijn de laatste prognoses voor economische groei nu echter zwakker dan in juni en blijft de economische activiteit “gematigd” vanwege zwakke particuliere consumptie en investeringen.

Over het algemeen zijn lagere rentetarieven in het voordeel van markten, omdat ze lagere leenkosten voor de financiering van investeringen betekenen. Het betekent ook meer “geld drukken”, in welk geval schaarse activa zoals Bitcoin, goud en onroerend goed in waarde zullen stijgen ten opzichte van de devaluerende valuta.

Dat gezegd hebbende, denken sommige analisten dat hogere rentetarieven in Europa en de VS de markten op korte termijn kunnen verpletteren door de yen carry trade te verstoren. Door de yen relatieve kracht te geven ten opzichte van de dollar en de euro, zullen beleggers van Japan lenen om USD-gedenomineerde activa te kopen.

BitMEX medeoprichter Arthur Hayes voorspelde in augustus al dat als deze bearish theorie uitkomt, de Federal Reserve zijn balans zal uitbreiden en de markt zal redden met meer liquiditeit. Hij zei toendertijd:

“Ze zullen de geldprinter opvoeren en de geldhoeveelheid drastisch vergroten.”

In reactie op het nieuws vanuit de ECB, stegen Bitcoin en belangrijke beursindexen licht. ‘S Werelds grootste cryptocurrency wordt op het moment van schrijven verhandeld voor $58.400, wat een stijging van bijna 1% in de afgelopen 24 uur.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!