Nieuwe Amerikaanse CPI-cijfers zijn binnen! Bitcoin reageert met daling

De nieuwe Amerikaanse CPI-cijfers zijn binnen en laten zien dat de inflatie gedaald is naar 2,5%. Dit wordt gezien als een belangrijke stap voorwaarts voor de Federal Reserve, die overweegt om de eerste renteverlagingen in meer dan vier weken door te voeren. Deze verlagingen zullen naar verwachting al volgende week plaatsvinden en zullen aanzienlijk afwijken van de monetaire beleidskoers van de Fed.

Deze verrassende daling heeft de timing van renteverlagingen naar voren gehaald, ondanks dat de inflatie de doelstelling van de Fed van 2% overschreed. Volgens de CME Group FedWatch-tool is de kans op een verlaging van 25 basispunten bij de volgende FOMC op 17-18 september gestegen tot 71%.

De Verenigde Staten hebben te kampen met aanhoudende inflatie, met name na het begin van de pandemie. Het beleid van de Federal Reserve om de rente de afgelopen jaren voortdurend te verhogen om de inflatie aan te pakken, heeft gemengde reacties gekregen.

Augustus was echter een zeer kritieke maand voor alle economische indicatoren en de lager dan verwacht CPI-cijfers kwamen als een verrassing. De Amerikaanse inflatie daalde van 2,9% in juli naar 2,5%, waardoor de Fed dichter bij zijn 2%-doelstelling kwam.

Dit CPI-rapport had een bijzondere betekenis voor investeerders, aangezien het het laatste is voor de FOMC-vergadering van september. Denk eraan dat Fed-voorzitter Jerome Powell eind augustus zei dat het tijd is voor de centrale bank om de rentetarieven te verlagen.

De meeste experts geloven nu dat de veelbelovende cijfers voor de inflatiecijfers betekenen dat de Fed volgende week een verlaging van 25 basispunten zal doorvoeren. Mocht dat het geval zijn, dan zou de ontwikkeling al ingeprijsd kunnen zijn, vooral voor risicovollere activa zoals Bitcoin (BTC).

De Bitcoin koers was relatief stabiel voordat de CPI-cijfers bekend werden gemaakt. Na de aankondiging daalde de prijs naar $56.200 (op Bitstamp), voordat deze nog verder daalde naar $55.600 op het moment van schrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!