96% van de NFT’s zijn ‘dood’, volgens onderzoek

De markt van non-fungible tokens (NFT’s) heeft de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt, gevolgd door aanzienlijke dalingen. Ondanks de aanvankelijke hype en zware investeringen, geeft een recent rapport van nftevening.com echter aan dat maar liefst 96% van de NFT’s als ‘dood’ beschouwd wordt. Dit is gebaseerd op drie factoren: nul handelsvolume, minimale verkopen in 7 dagen en inactiviteit op X (Twitter).

Daling van de NFT-markt

Na onderzoek van meer dan 5.000 NFT-collecties en het verzamelen van 5 miljoen transacties van NFTScan, ontdekte nftevening dat 43% van de NFT-eigenaren momenteel verlies lijden. Bovendien is de gemiddelde levensduur van een NFT slechts 1,14 jaar – 2,5 keer korter dan die van traditionele cryptoprojecten. nftevening verklaarde:

“De gegevens schetsen een duidelijk beeld: de NFT-markt, die eerder werd geprezen als de toekomst van digitaal eigendom en investeringen, ondervindt aanzienlijke problemen. Het hoge verliespercentage onder houders, het scherpe contrast tussen succesvolle en falende collecties en de korte levensduur van NFT’s suggereren allemaal dat de markt misschien niet de kip met de gouden eieren is waarop velen hadden gehoopt.”

Een nadere blik op individuele NFT-collecties onthulde een aanzienlijk verschil in winstgevendheid. Volgens de bevindingen van het platform is de Azuki-collectie het meest winstgevend, met houders die meer dan 2,3 keer hun initiële investering verdienen. Dit succes is grotendeels te danken aan de sterke community-ondersteuning van de collectie, de onderscheidende artistieke stijl en strategische marketinginspanningen.

Aan de andere kant benadrukt de Pudgy Penguins-collectie de risico’s in de markt, met houders die een drastisch verlies van 97% ervaren, waardoor het tot nu toe de minst winstgevende collectie is.

Geen monopolie meer voor OpenSea

Van een periode waarin OpenSea een monopolie had tijdens de NFT-hausse, ontwikkelde de markt zich tot een duopolie tussen OpenSea en Blur, en in 2024 werd het meer een oligopolie met toegenomen concurrentie en diversiteit tussen marktplaatsen.

Volgens een recent rapport van CoinGecko is het aantal NFT-marktplaatsen met een jaarlijks marktaandeel van meer dan 10% gegroeid van slechts 2 in voorgaande jaren tot 4 dit jaar. Blur verstevigde zijn leiderschap als leider in 2023, veroverde 62,4% van het marktaandeel in februari en overtrof OpenSea als dominante speler voor het grootste deel van het jaar.

OpenSea, dat het jaar begon als het grootste platform met een maandelijks NFT-handelsvolume van $438,08 miljoen (41,0% marktaandeel), zag daarentegen een geleidelijke daling en eindigde het jaar op $171,10 miljoen in volume (9,6% aandeel).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!