Hoe Bitcoin de toekomst van Venezuela kan redden

In een interview met Alex Gladstein, de Chief Strategy Officer van de Human Rights Foundation (HRF), benadrukte Venezolaans oppositieleider María Corina Machado de belangrijke rol van Bitcoin (BTC) in het bestrijden van de economische crisis en het autoritaire regime in Venezuela. Dit interview, dat oorspronkelijk werd gepubliceerd in Bitcoin Magazine, belicht de verwoestende impact van hyperinflatie onder de regeringen van Chávez en Maduro, wat leidde tot de ineenstorting van de Venezolaanse bolívar.

Machado legde uit dat onder het bewind van Chávez en Maduro de bolívar maar liefst 14 nullen heeft verloren, en dat de inflatie in 2018 een piek bereikte van 1,7 miljoen procent. Ze beschreef hoe deze “financiële onderdrukking, gedreven door door de staat gesteunde plundering, diefstal en ongecontroleerd geld bijdrukken,” de Venezolaanse economie volledig heeft lamgelegd, ondanks de enorme olievoorraden van het land.

Gladstein benadrukte hoe sommige Venezolanen Bitcoin zijn gaan gebruiken om hun spaargeld te beschermen tegen hyperinflatie en om hun vlucht uit het land te bekostigen. Machado bevestigde deze trend en noemde Bitcoin een “reddingsboei” voor veel Venezolanen, omdat het hen helpt de door de overheid gecontroleerde wisselkoersen te omzeilen. Ze stelde zelfs voor dat Venezuela Bitcoin zou opnemen in zijn toekomstige nationale reserves als onderdeel van de inspanningen om de gestolen rijkdom terug te winnen en te herstellen van de dictatuur. Marchado verklaarde het volgende:

“Bitcoin biedt een manier om de door de overheid opgelegde wisselkoersen te omzeilen en helpt veel van onze burgers… Het is uitgegroeid van een humanitair instrument tot een cruciaal middel van verzet,”

Ze benadrukte ook de vastberadenheid van de Venezolaanse bevolking om de democratie te herstellen en wees op hun langdurige strijd tegen het regime. Machado prees het gebruik van innovatieve technologieën zoals Bitcoin om financiële onafhankelijkheid te verzekeren en te helpen bij de wederopbouw van een nieuw, vrij Venezuela.

Machado ziet Bitcoin als een belangrijk instrument voor de toekomst van Venezuela, met een rol in het waarborgen van transparantie, eigendomsrechten en economische vrijheid als onderdeel van het herstelplan van het land. Ze zei: “We stellen ons voor dat Bitcoin deel uitmaakt van onze nationale reserves, om te helpen bij de wederopbouw van wat de dictatuur heeft weggenomen.”

Voor degenen die de inspanningen van de Venezolaanse oppositiepartij willen ondersteunen in hun strijd voor een vreedzame overgang en de erkenning van hun overwinning, kan dat via de HRF.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!