Bitcoin ATM’s verdwijnen in rap tempo van de straten

Meer dan 600 Bitcoin-geldautomaten (BTC) zijn wereldwijd offline gehaald in de eerste twee maanden van het derde kwartaal van 2024, waarbij de meeste sluitingen in de Verenigde Staten plaatsvonden. Dit valt samen met toenemende acties van de autoriteiten om Bitcoin-geldautomaten te sluiten die betrokken zijn bij oplichting en afpersing.

Uit gegevens van Coin ATM Radar blijkt dat het wereldwijde Bitcoin ATM-netwerk in juli en augustus respectievelijk 435 en 182 automaten verloor. De VS droegen hier het meeste aan bij, met 411 automaten minder in juli en 258 minder in augustus.

Op 7 augustus besprak een gemeentelijke commissie in Chico, Californië, de regulering van Bitcoin-geldautomaten. Andy Pickett, de hoofdbeheerder van Butte County, stelde voor om deze automaten meer als banken te reguleren.

De Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten meldde dat sinds 2020 het aantal Bitcoin ATM-oplichtingszaken tien keer is toegenomen. Oplichters maken gebruik van de anonimiteit en snelheid van cryptotransacties. Deze automaten werken vergelijkbaar met traditionele geldautomaten, waardoor gebruikers cryptocurrencies zoals Bitcoin kunnen kopen met hun betaalkaarten.

Uit gegevens van de FTC blijkt dat oplichtingen via Bitcoin-geldautomaten in 2023 meer dan $110 miljoen hebben gekost. Mensen van 60 jaar en ouder zijn drie keer zo vaak doelwit van deze fraude, waarbij slachtoffers worden misleid om geld via Bitcoin-geldautomaten over te maken op basis van valse beloften.

Op 5 september registreerde Coin ATM Radar wereldwijd 38.790 actieve crypto-geldautomaten. De Verenigde Staten en Canada zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 91% van alle Bitcoin-geldautomaten.

De top 10 exploitanten beheren 28.691 crypto-geldautomaten, wat ongeveer 74% van het totaal uitmaakt. Bitcoin Depot, de grootste exploitant met 8.512 automaten (21,9%), meldde dat het waarschuwingen tegen oplichting plaatst op zijn kiosken en klanten waarschuwt voor mogelijke fraude via schermmeldingen.

De acties tegen deze automaten nemen toe in verschillende landen. Op 20 augustus nam de Duitse toezichthouder BaFin 13 crypto-geldautomaten in beslag op 35 locaties. Ze waarschuwden dat deze automaten criminele activiteiten kunnen vergemakkelijken als exploitanten geen strikte klantidentificatieprocedures hanteren voor transacties boven de 10.000 euro.

In Singapore zijn crypto-geldautomaten verboden, als onderdeel van bredere inspanningen van de Monetary Authority of Singapore om de promotie van cryptocurrencies aan het publiek te reguleren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!