Bank of Japan hint op verhoging van rente, BTC daalt licht

Kazuo Ueda, de gouverneur van de Bank of Japan, benadrukte volgens Bloomberg dat de centrale bank de rente verder zal verhogen als de economie en inflatie zich volgens verwachting ontwikkelen.

In een document dat op dinsdag werd ingediend bij een overheidscommissie onder leiding van premier Fumio Kishida, gaf Ueda aan dat de economische omstandigheden gunstig blijven, zelfs na de renteverhoging eind juli, waarbij de inflatie gecorrigeerde rentetarieven nog steeds negatief zijn. Deze renteverhoging was de eerste in tientallen jaren en leidde tot een afbouw van yen carry trades, wat onrust veroorzaakte op de markten voor risicovolle activa, waaronder cryptocurrencies.

Na Ueda’s uitspraken steeg de yen, waardoor het USD/JPY-paar daalde van 147 naar 145,85, aldus TradingView. Ook daalden de futures gekoppeld aan de S&P 500 met 0,5% en bitcoin (BTC) met 0,4% naar $58.920.

Het voornemen van de Bank of Japan om het monetaire beleid te verkrappen, vormt een uitdaging voor risicovolle activa. Dit komt doordat de Amerikaanse Federal Reserve waarschijnlijk in september de rente gaat verlagen, met andere centrale banken die in de komende maanden waarschijnlijk zullen volgen.

Dit zou kunnen betekenen dat de yen sterker wordt ten opzichte van andere valuta’s, waaronder de dollar, wat handelaren zou kunnen dwingen om hun risicovolle investeringen te verkopen en hun leningen in yen terug te betalen. De afbouw van de yen carry trade veroorzaakte begin vorige maand onrust op de wereldmarkten en droeg bij aan de daling van de BTC-koers van $70.000 naar $50.000.

Arthur Hayes, medeoprichter en voormalig CEO van crypto-exchange BitMEX en hoofd investeringsstrategie bij Maelstrom, schreef in een recente blogpost dat de aanvankelijke positieve marktreactie op de verwachte renteverlagingen van de Fed begrijpelijk is, omdat beleggers verwachten dat goedkopere leningen leiden tot een waardestijging van activa die zijn geprijsd in dollars. Echter, Hayes waarschuwt dat de verwachte renteverlagingen door de Fed, BOE en ECB het renteverschil met de yen verkleinen, wat het risico van een afbouw van de yen carry trade opnieuw zou kunnen vergroten.

Volgens Hayes kan dit risico alleen worden geminimaliseerd door balansuitbreidingen van centrale banken, oftewel geldcreatie, die de geldhoeveelheid verhogen.

Rentetarieven in Japan zijn meer dan twintig jaar extreem laag gebleven, waardoor investeerders in yen konden lenen en die investeringen konden doen in hoogrenderende activa. Volgens Deutsche Bank was de Japanse overheid vorig jaar oktober verantwoordelijk voor $20 biljoen aan carry trades.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!