Stablecoin marktkapitalisatie bereikt all-time high na 11 maanden van groei

De marktkapitalisatie van stablecoins heeft een nieuw record bereikt van $168 miljard na 11 maanden van aanhoudende groei. Uit gegevens van DefiLlama blijkt dat de totale marktkapitalisatie van stablecoins nu op het hoogste niveau ooit staat, waarmee het vorige record van maart 2022 is overtroffen.

In deze gegevens zijn algoritmische stablecoins niet inbegrepen, omdat hun waarde wordt gehandhaafd door algoritmische processen in plaats van gekoppeld te zijn aan externe activa zoals fiatgeld of goud. In maart 2022 bereikte de markt een hoogtepunt van $167 miljard, maar dit zakte snel weg, tot een dieptepunt van $135 miljard aan het einde van dat jaar.

Patrick Scott, een crypto-analist die ook bekend staat als “Dynamo DeFi,” liet op 26 augustus in een post op X weten dat hij dit ziet als een teken dat “nieuw geld de crypto-markt instroomt.” “En zo zijn we op een nieuw record uitgekomen. De totale marktkapitalisatie van stablecoins, exclusief algoritmische stablecoins, heeft nu het hoogste punt ooit bereikt, waarmee het vorige record van begin 2022 is gepasseerd,” aldus Scott.

Hoewel hij geen speculaties deed over de precieze oorzaak van de toename, merkte hij op dat “retailinvesteerders al minstens acht maanden actief zijn,” als reactie op de vraag van een andere gebruiker of institutionele investeringen achter de stijging zitten.

Tether (USDT) is de leidende stablecoin. Vlak na het begin van het nieuwe jaar bereikte USDT een marktkapitalisatie van $91,69 miljard. In 2024 heeft Tether maand na maand een gestage groei laten zien, en in augustus bereikte de marktkapitalisatie voor het eerst meer dan $117 miljard.

Ook USD Coin (USDC) van Circle kende een jaar van groei, met een marktkapitalisatie van meer dan $34 miljard, het hoogste punt in 2024, hoewel dit nog steeds ver onder het record van $55,8 miljard van juni 2022 ligt.

Volgens een rapport van CCData daalde het handelsvolume van stablecoins in juli met 8,35% tot $795 miljard door verminderde handelsactiviteiten op gecentraliseerde exchanges. Het rapport wijst op zorgen over de toekomst van USDT in Europa, als gevolg van de Markets in Crypto-Assets Regulation, als factoren die bijdroegen aan de afname van de handelsactiviteit in juli. Deze trend zette zich in augustus voort, met een huidig handelsvolume net boven de $46 miljard, volgens CoinMarketCap.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!