McAfee introduceert AI deepfake detectie-software voor PC’s

Het beveiligings-softwarebedrijf McAfee heeft een nieuwe tool gepresenteerd die gebruikers helpt bij het bestrijden van de toenemende aanwezigheid van deepfakes, gemanipuleerde video’s gemaakt met kunstmatige intelligentie.

Op 21 augustus lanceerde het bedrijf zijn AI Deepfake Detector, een innovatieve software die beschikbaar is op bepaalde Lenovo AI-computers. Deze tool is ontworpen om snel en nauwkeurig misleidende video’s te herkennen.

Deepfakes opsporen Deepfakes, oftewel video’s die door AI zijn aangepast om mensen te misleiden, worden steeds vaker online verspreid. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om echt van nep te kunnen onderscheiden. Uit een onderzoek van McAfee begin 2024 bleek dat bijna twee derde van de consumenten zich nu meer zorgen maakt over deepfakes dan een jaar eerder.

Volgens McAfee maakt de Deepfake Detector gebruik van geavanceerde AI-modellen die zijn getraind op bijna 200.000 videovoorbeelden. Hiermee kan snel en privé worden vastgesteld of een video is gemanipuleerd.

Roma Majumder, senior vice-president van product bij McAfee, benadrukte dat het bedrijf zich inzet voor een toekomst waarin “AI wordt gebruikt voor het goede.” De tool stelt consumenten in staat om zichzelf te beschermen tegen “digitale misleiding.”

“Kennis is macht, en dat geldt meer dan ooit in de AI-gedreven wereld waarin we nu leven,” aldus Majumder. “Geen twijfel meer over of een investeringsplan van Warren Buffet echt is, of dat een politicus bepaalde uitspraken heeft gedaan. Met de McAfee Deepfake Detector krijgt u het antwoord binnen enkele seconden.”

Geen concessies op privacy Sociale media zoals TikTok en crypto-exchange zoals Bitget gebruiken al tools om door AI gegenereerde content te detecteren. In tegenstelling tot andere deepfake-detectietools, die cloudverwerking vereisen, maakt McAfee gebruik van Lenovo’s AI-mogelijkheden op het apparaat zelf. Dit zorgt ervoor dat gebruikers snel resultaten krijgen zonder dat hun privacy in gevaar komt.

Het detectieproces vindt volledig plaats op de pc van de gebruiker, waardoor er geen audio- of videogegevens naar de cloud worden geüpload. Dit beschermt de privacy van de gebruiker en verbetert tegelijkertijd de prestaties van het apparaat, zodat gebruikers zonder onderbreking kunnen doorgaan met activiteiten zoals gamen of streamen terwijl de software onopvallend op de achtergrond draait.

Naast de software introduceerde McAfee ook de Smart AI Hub, een nieuw online platform dat gericht is op het voorlichten van het publiek over AI-fraudes en deepfakes.