AI technologie leidt tot zorgen over identificatieverificatie exchanges

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot groeiende zorgen over identiteitsverificatie-instrumenten op cryptocurrency-exchanges.

Met de snel evoluerende AI-technologie wordt het proces van het maken van deepfake identiteitsbewijzen steeds eenvoudiger. De zorgen over met AI mogelijk gemaakte risico’s in de crypto-industrie hebben enkele prominente leidinggevenden in de sector ertoe aangezet om zich hierover uit te spreken.

Changpeng Zhao, CEO en oprichter van de grote wereldwijde exchange Binance, gebruikte Twitter op 9 augustus om alarm te slaan over het gebruik van AI in crypto door kwaadwillende actoren. Hij schreef het volgende:

“Dit is behoorlijk angstaanjagend vanuit het oogpunt van videoverificatie. Stuur mensen geen munten, zelfs niet als ze je een video sturen.”

Net als veel andere crypto-exchanges vereisen de interne Know Your Customer (KYC) processen van Binance dat crypto-investeerders videobewijs indienen voor het verwerken van bepaalde transacties.

Binance CEO verwees naar een door AI gegenereerde video met HeyGen mede-oprichter en CEO Joshua Xu. De video bevatte specifiek Xu’s door AI gegenereerde avatar, die er precies uitziet als de echte HeyGen CEO en zijn gezichtsuitdrukkingen, stem- en spraakpatronen reproduceert.

“Beide van deze videoclips waren 100% door AI gegenereerd, met mijn eigen avatar en stemklonen,” merkte Xu op. Hij voegde eraan toe dat HeyGen bezig is met aanzienlijke verbeteringen aan de video- en stemtechnologie van hun levensstijlavatar om zijn unieke accent en spraakpatronen na te bootsen. Xu voegde hieraan het volgende toe:

“Dit zal binnenkort in productie worden genomen en iedereen kan het uitproberen.

Zodra deze AI-tool beschikbaar is voor het publiek, zou iedereen in slechts twee minuten een echt levensechte digitale avatar kunnen creëren.”

De blootstelling van het publiek aan AI-generatietools zoals HeyGen zou blijkbaar ernstige identiteitsverificatieproblemen kunnen veroorzaken voor cryptocurrency-exchanges zoals Binance. Net als veel andere exchanges past Binance Know Your Customer (KYC) maatregelen toe die vereisen dat gebruikers een video en bepaalde documenten indienen om toegang te krijgen tot diensten of zelfs om geld op te nemen van het platform.

De verklaringsvideo van Binance vereist specifiek dat gebruikers de video samen met een afbeelding van hun identiteitsdocument zoals een identiteitskaart, rijbewijs of paspoort indienen. Het beleid vereist dat gebruikers de datum vermelden en bepaalde verzoeken doen op de videoregistratie.

“Zet alsjeblieft geen watermerken op je video’s en bewerk je video’s niet,” staat in het beleid.

Binance’s Chief Security Officer, Jimmy Su, heeft eerder ook gewaarschuwd voor de risico’s van AI deepfakes. Eind mei betoogde Su dat de AI-technologie zo geavanceerd wordt dat AI deepfakes binnenkort door een menselijke controleur niet meer detecteerbaar zullen zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!