Criticus zegt dat “de beste dagen van Bitcoin achter de rug liggen”

Terwijl de prijs van het digitale goud kwakkelt, weet goud telkens weer nieuwe recordhoogtes te bereiken. Zo bereikte het gele metaal afgelopen vrijdag een nieuwe all-time high en overtrof daarmee de prijs van $2.500 per ounce. De zogenaamde ‘digitale goud’-afwijking van het edelmetaal heeft geleid tot discussies in de financiële gemeenschap, waarbij hun fundamentele verschillen werden geëvalueerd.

In het bijzonder deelde handelaar en analist Kashyap Sriram, die meer dan acht jaar ervaring heeft in de financiële wereld, zijn inzicht. Sriram gaf voor het eerst commentaar in een bericht van Lawrence McDonald, een bestsellerauteur uit de New York Times, die het waardeverhaal van Bitcoin in twijfel trok en de prestaties van BTC en de goudprijs vergeleek. Hij beschreef het als volgt:

“De beste dagen van Bitcoin liggen achter de rug. De beste dagen van goud zijn nog maar net begonnen. Dit is de harde geldrotatie die libertaire crypto-investeerders zullen missen.”

Het onderliggende verschil: Bitcoin minen versus goud delven

Sriram ging vervolgens verder in op het onderliggende verschil tussen de twee activa. In wezen legde hij uit dat Satoshi Nakamoto Bitcoin naar goud modelleerde, waarbij hij zelfs het woord ‘mining’ gebruikte om het proof-of-work-model van BTC te beschrijven. Hij zei het volgende:

“Als alle goudzoekers vandaag zouden stoppen met hun activiteiten, zal goud nog steeds waarde hebben. Als alle Bitcoin-miners offline zouden gaan, gaat de waarde van Bitcoin naar nul.”

Hoewel op het eerste gezicht vreemd, is de bovenstaande verklaring van Kashyap Sriram technisch gezien waar. Dit komt omdat het gele metaal geen miners vereist om te werken, terwijl Bitcoin dat wel doet. De enige functie van goudzoekers is het vinden van reeds bestaande goudeenheden op aarde.

Ondertussen voeren Bitcoin-miners de software effectief uit en houden ze het netwerk levend door nieuwe blokken in de blockchain te publiceren. Zonder miners is er geen blockchain, en zonder blockchain kunnen BTC-houders hun munten niet uitgeven.

In wezen ontdekt een Bitcoin-miner geen bestaande BTC’s. Hun voornaamste functie is om het netwerk in leven te houden en zichzelf te belonen door het creëren van nieuwe Bitcoin-eenheden met een speciale transactie genaamd ‘coinbase’. De uitgifte van nieuwe munten wordt door het protocol beperkt tot 3,125 per gedolven blok. Dit bedrag zal programmatisch elke 210.000 blokken halveren richting nul.

Decentralisatie van Bitcoin-mining versus goud

De kritiek van Sriram gaat door en analyseert de huidige staat van de decentralisatie van Bitcoin-mining. Zoals uitgelegd controleren elf mining pools momenteel het hele netwerk en zijn ze verantwoordelijk voor 99% van alle gepubliceerde blokken. Hij zei het volgende:

“Bitcoin-mining is superkapitaalintensief, zeer geconcentreerd en daarom extreem kwetsbaar. Decentralisatie in Bitcoin is een mythe. Het Bitcoin-netwerk is heel, heel kwetsbaar en overgeleverd aan een paar reuzen.”

Interessant genoeg legde de analist uit dat, ondanks de kapitalisatie van $1,2 biljoen, het netwerk van Bitcoin wordt beveiligd door een mining-netwerk ter waarde van ongeveer $25 miljard – wat overeenkomt met 40% van de marktkapitalisatie van één enkele goudmijner, Newmont (NYSE: NEM).

Bitcoin- en goudprijsanalyse

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld tegen $59.871, 19% onder zijn ATH, maar met ongekende prestaties sinds de lancering. Op 16 augustus sloot goud de week af op $2.506,84 per ounce, na een nieuw record ooit te hebben bereikt op $2.509,72.

Sinds 2013 presteert BTC beter dan de leidende grondstof, op een afstand die in de loop van de tijd kleiner werd. Nu heeft goud eindelijk de leidende cryptocurrency in de vergelijkende grafiek overtroffen, wat Bitcoin’s meest geciteerde waardepropositie uitdaagt.

In het eerder genoemde bericht vergeleek Lawrence McDonald enkele historische prijsgegevens van Bitcoin en goud. In het bijzonder benadrukte de financiële expert de ergste daling van goud van 21% tegenover de dalingen van BTC, die maar liefst 82% bedroegen. Deze analyse is echter niet volledig eerlijk, aangezien goud een stuk grotere marktkapitalisatie heeft dan Bitcoin. Dit maakt de kans op grote volatiliteit ook groter.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!