Salaris in crypto? Dit kan nu in Dubai!

In een baanbrekende beslissing heeft de Rechtbank van Eerste Aanleg in Dubai voor het eerst de betaling van salarissen in de vorm van cryptocurrency erkend als wettelijk geldig onder arbeidsovereenkomsten. Deze uitspraak markeert een belangrijke verandering in de juridische benadering van de Verenigde Arabische Emiraten ten aanzien van digitale valuta.

Irina Heaver, partner bij het advocatenkantoor NeosLegal in de VAE, verduidelijkte dat de uitspraak in zaak nummer 1739 van 2024 een verschuiving vertegenwoordigt ten opzichte van het eerdere standpunt van de rechtbank in 2023. Toen werd een vergelijkbare claim afgewezen omdat de betrokken cryptocurrency geen nauwkeurige waardering had. Heaver benadrukt dat deze nieuwe uitspraak een “progressieve benadering” toont van de integratie van digitale valuta in het juridische en economische kader van het land.

De zaak draaide om een werknemer die een rechtszaak aanspande tegen zijn werkgever omdat deze een deel van zijn salaris, dat in de vorm van 5.250 EcoWatt-tokens zou worden betaald, niet had uitgekeerd. Dit deel van het salaris was gedurende zes maanden onbetaald gebleven, ondanks dat het duidelijk was vastgelegd in het arbeidscontract. In 2023 erkende de rechtbank weliswaar de opname van de EcoWatt- in het contract, maar de betaling in cryptocurrency werd destijds niet afgedwongen vanwege het ontbreken van een duidelijke methode om de valuta in fiat om te zetten.

Echter, in 2024 zette de rechtbank een stap vooruit door in het voordeel van de werknemer te oordelen en te bepalen dat het salaris in cryptocurrency moest worden uitbetaald zoals vastgelegd in het contract, zonder omrekening naar fiat. Heaver verklaarde dat deze beslissing niet alleen een bredere acceptatie van cryptocurrency in arbeidsovereenkomsten weerspiegelt, maar ook de erkenning van de rechtbank van de evoluerende aard van financiële transacties binnen de Web3-economie.

Daarnaast benadrukte Heaver dat de rechtbank in beide uitspraken consistent gebruik heeft gemaakt van de UAE Civil Transactions Law en het Federale Besluitwet nr. 33 van 2021, wat aantoont dat juridische principes consequent worden toegepast bij de vaststelling van lonen. Deze uitspraak schept een positief precedent dat de verdere integratie van digitale valuta in dagelijkse financiële transacties stimuleert en bijdraagt aan een inclusievere en innovatieve zakelijke omgeving in de VAE.

De erkenning van cryptocurrency als een geldige vorm van salaris door de rechtbank van Dubai is een belangrijke overwinning voor werknemers en een cruciale stap in de transitie van de VAE naar een leidende digitale economie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!