CPI daalt naar 2,9%: Wat betekent dit voor Bitcoin?

De nieuwste gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics tonen aan dat het inflatiecijfer van de Consumentenprijsindex (CPI) in juli is gedaald tot 2,9%, iets lager dan het voorspelde percentage van 3%. Dit markeert een belangrijke breuk in de reeks van 39 maanden waarin de inflatie 3% of hoger was, en is de vierde opeenvolgende maand van dalende CPI-inflatie. Deze afname wijst mogelijk op een verandering in de huidige financiële omgeving en versterkt de verwachtingen van een mogelijke renteverlaging in september van dit jaar.

De CPI meet de gemiddelde prijsveranderingen die consumenten betalen voor een mandje van goederen en diensten, en wordt vaak gebruikt als een belangrijke graadmeter voor inflatie in de Verenigde Staten. De recent gepubliceerde cijfers laten een maandelijkse toename van 0,2% zien, zowel seizoensgecorrigeerd als niet-seizoensgecorrigeerd, en een jaarlijkse stijging van 2,9%. Deze resultaten komen overeen met de verwachtingen van analisten en suggereren een gestage afkoeling van de inflatie.

Naast de algemene CPI werden ook de kerninflatiecijfers bekendgemaakt, die de prijsveranderingen van voedsel en energie uitsluiten. Deze kern-CPI steeg jaarlijks met 3,2%, wat in lijn is met de verwachtingen, maar een lichte daling ten opzichte van de vorige maand toen het 3,3% bedroeg.

Bitcoin en Dollar’s eerste reactie na CPI-gegevens

Bitcoin and dollar gegevens
Dollar en bitcoin gegevens

De bekendmaking van deze inflatiecijfers had invloed op de cryptomarkt, met name op de prijs van Bitcoin. Hoewel Bitcoin (BTC) aanvankelijk steeg tot boven de $61.000 na de publicatie van de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) een dag eerder, bleef de volatiliteit hoog na de CPI-aankondiging. De prijs piekte kortstondig naar $61,8K, maar daalde daarna weer naar $61K, waar het zich momenteel stabiliseert.

Opvallend is dat ondanks deze fluctuaties, de positieve marktmomentum voor Bitcoin aanhoudt. De recente prijsstijgingen suggereren dat beleggers vertrouwen blijven houden in hun posities, zonder massaal winst te nemen. Dit bullishe klimaat zou ertoe kunnen leiden dat Bitcoin verder stijgt, mogelijk met meer dan 15%, en binnenkort de grens van $60.000 doorbreekt.

Conclusie

Kortom, de recente CPI-gegevens bevestigen de trend van afkoelende inflatie in de VS, wat positieve gevolgen kan hebben voor zowel de bredere economie als de cryptomarkt, waarbij Bitcoin in het bijzonder mogelijk een nieuwe stijging tegemoet gaat.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!