XRP stijgt met meer dan 27% na uitspraak rechtszaak

De XRP prijs is meer dan 27% gestegen in de 24 uur nadat een rechter een langverwacht bevel uitvaardigde in de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple Labs.

In een bevel dat woensdag werd ingediend, legde districtsrechter Analisa Torres een civiele boete van $125 miljoen op aan het in San Francisco gevestigde betalingsbedrijf. Dit is een enorme verlaging van het bedrag van $1,95 miljard dat de SEC eerder eiste van Ripple Labs.

De advocaten van Ripple voerden echter aan dat $10 miljoen een passend percentage zou weerspiegelen van de werkelijke bruto-inkomsten van het bedrijf uit pre-klacht institutionele verkopen. Hier reageerde de rechter op door een lagere boete op te leggen aan het blockchainbedrijf.

Het bevel van de rechter werd door beide partijen als een overwinning bestempeld: Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, zei dat de XRP-gemeenschap eindelijk aan “de tegenwind van de SEC” was ontsnapt. Hij beschreef het als volgt:

“De SEC vroeg om 2 miljard dollar, en het Hof verlaagde hun eis met ~94% omdat ze erkenden dat ze hun hand hadden overspeeld. We respecteren de beslissing van de rechtbank en hebben duidelijkheid om ons bedrijf verder te laten groeien. Dit is een overwinning voor Ripple, de industrie en de rechtsstaat.”

Een woordvoerster van de SEC benadrukte tegenover Fox Business dat Ripple de opdracht kreeg meer te betalen dan het bedrijf had gevraagd. De woordvoerder ging verder met:

“Het Hof heeft de motie van de SEC voor rechtsmiddelen ingewilligd, waaronder een bevel dat Ripple verbiedt verdere overtredingen van de effectenwetten te begaan en aanzienlijke civielrechtelijke boetes die in totaal meer dan 12 keer het bedrag bedragen dat Ripple passend achtte.”

In reactie op dit goede nieuws, schoot de XRP prijs omhoog van $0,502 op woensdag naar een hoogtepunt van $0,639 op donderdag. De op zevende plaats gerangschikte cryptocurrency heeft op het moment van schrijven een prijs van $0,613.

De SEC klaagde eind 2020 voor het eerst het in San Francisco gevestigde betalingsbedrijf aan omdat het XRP zou hebben verkocht als een niet-geregistreerd effect. Vorig jaar oordeelde Torres echter dat de geautomatiseerde, open-marktverkoop van XRP door Ripple geen effectenaanbod betrof, in tegenstelling tot wat de SEC beweerde. De belangrijkste punten van de recente schikking zijn als volgt:

  • Ripple zal $125.035.150 aan civielrechtelijke boetes betalen aan de SEC, een aanzienlijke vermindering ten opzichte van de oorspronkelijke eis van $2 miljard van de toezichthouder.
  • Ripple bleek de effectenwetten te hebben geschonden via zijn “institutionele verkoop” van de XRP-cryptocurrency, die door de rechtbank werd beschouwd als niet-geregistreerde investeringscontracten.
  • De rechtbank oordeelde echter dat Ripple’s “Programmatic Sales” en “Other Distributions” van XRP geen niet-geregistreerde effectenaanbiedingen vormden.
  • De rechtbank oordeelde ook dat de individuele XRP-verkopen door de medeoprichters van Ripple, Chris Larsen en Brad Garlinghouse, geen investeringscontractaanbiedingen waren, om “wezenlijk dezelfde redenen” als de Programmatic Sales.

Uiteindelijk markeert de schikking een belangrijke, zo niet totale, overwinning voor het blockchain-betalingsbedrijf, dat de beweringen van de SEC had bestreden dat XRP een niet-geregistreerd effect was. Het bedrijf kan nu verder gaan zonder dat de wolk van rechtsonzekerheid boven zijn activiteiten hangt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!