Bitcoin koers instabiel vanwege verplaatsing $2 miljard vanuit Mt. Gox-fondsen

Afgelopen dinsdag is er ruim $2 miljard verplaatst vanuit de Mt. Gox-fondsen naar een nieuw adres. Uit gegevens van Arkham Intelligence blijkt er 33.105 BTC, ter waarde van ongeveer $2,19 miljard, verplaatst is naar een adres dat begint met ‘bc1q26’. De eigenaar van dit nieuwe adres blijft echter onbekend.

Mt. Gox-distributie

De nieuwste transactie volgt op eerdere overdrachten van miljarden dollars aan BTC naar aangewezen cryptocurrency-beurzen zoals Bitbank, Kraken, Bitstamp en SBI VC Trade in de afgelopen weken. Uit gegevens van Arkham blijkt dat portemonnees die zijn gekoppeld aan Mt. Gox nog steeds ongeveer $5,29 miljard bevatten.

Vorige week onthulde Bitstamp dat het activa zou gaan verdelen onder de schuldeisers van Mt. Gox. Ondertussen meldde Kraken dat het BTC en Bitcoin Cash (BCH) “met succes had gedistribueerd” onder klanten die getroffen waren door de hack die tien jaar geleden de ineenstorting van de voormalige Japanse beurs veroorzaakte.

Meer recentelijk heeft de Mt. Gox-trustee een verklaring vrijgegeven waarin hij aankondigde dat terugbetalingen in BTC en BCH op 5, 16 en 24 juli aan specifieke crediteuren zijn gedaan via aangewezen cryptocurrency-beurzen. De trustee merkte ook op dat meer dan 17.000 crediteuren vanaf dat moment terugbetalingen hadden ontvangen.

Langetermijnhouders verminderen de uitverkoopdruk

De bevindingen van Glassnode geven aan dat, hoewel de langverwachte Mt. Gox-uitkering een belangrijke overwinning betekent voor crediteuren die hard hebben gevochten om vergoed te worden in BTC in plaats van in fiat-valuta, het voor een grote verkoopdruk kan zorgen voor ’s werelds grootste cryptocurrency. Het merkte echter op dat het crediteurenprofiel neigt naar langetermijninvesteerders, wat de uitverkoopdruk in de komende weken zou kunnen verzachten.

Bovendien blijft de balans van langetermijnbezitters groeien en blijft hun aandeel in het netwerkvermogen hoog vergeleken met eerdere marktpieken. Dit geeft aan dat het dominante marktgedrag is verschoven naar HODLing, waarbij doorgewinterde beleggers hun munten vasthouden in afwachting van hogere prijzen.