De Salvadoraanse president Nayib Bukele benadrukte de ongerealiseerde winsten van het land op Bitcoin investeringen op sociale media nadat de cryptocurrency voor het eerst de grens van $100.000 overschreed.
Op 5 december bereikte Bitcoin (BTC) $100.000, wat leidde tot feestvreugde binnen de cryptogemeenschap. Op dezelfde dag vroeg Autism Capital, een crypto account op X , Bukele om de Bitcoin-portefeuille van El Salvador te delen om “critici de mond te snoeren.” Bukele reageerde door de BTC-bezittingen van het land te posten op X.
Uit de laatste update van Bukele blijkt dat het land bijna $270 miljoen heeft uitgegeven aan Bitcoin sinds de eerste adoptie van de cryptocurrency. De portefeuille laat zien dat er geen Bitcoin is verkocht en dat de ongerealiseerde winsten nu meer dan $333 miljoen bedragen.
El Salvador’s Bitcoin-reis
El Salvador was het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel erkende. Op 7 september 2021 trad de Bitcoin-wet in werking, waardoor BTC officieel werd erkend als valuta voor financiële transacties binnen El Salvador. Op 6 september kocht de overheid al de eerste 200 BTC.
Sindsdien blijft El Salvador Bitcoin aanschaffen. Op 17 november 2022 kondigde Bukele een dollar-cost averaging (DCA)-strategie aan, waarbij het land dagelijks één Bitcoin koopt.
Volgens Nayib Tracker, een platform dat de Bitcoin-investeringen van het land bijhoudt, bezit El Salvador momenteel 6.180 BTC. Het platform schat dat de gemiddelde aankoopprijs $44.739,88 per Bitcoin is, wat betekent dat het land een winst van 122% heeft behaald op basis van de huidige marktprijzen.
Naast de winst op BTC heeft El Salvador ook andere voordelen gemeld sinds de adoptie van Bitcoin. Zo heeft het besluit om Bitcoin te omarmen het toerisme in het land een flinke impuls gegeven.
IMF dringt aan op het loslaten van Bitcoin
Ondanks het gerapporteerde succes blijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) El Salvador aansporen om zijn Bitcoin-beleid te heroverwegen.
Op 25 januari 2022 riep het IMF El Salvador op om te stoppen met het erkennen van BTC als wettig betaalmiddel, onder verwijzing naar risico’s voor de financiële stabiliteit, hoewel het de potentiële voordelen voor financiële inclusie erkende.
Op 3 oktober hernieuwde het IMF zijn oproep aan El Salvador om het Bitcoin-beleid terug te schroeven. Julie Kozack, communicatiedirecteur van het IMF, adviseerde om de reikwijdte van de Bitcoin-wet te beperken en de blootstelling van de publieke sector aan Bitcoin te verminderen.