In een opmerkelijke zaak in Rusland is Marat Tambiyev, een voormalig onderzoeker, schuldig bevonden aan het aannemen van een steekpenning van maar liefst 1.032 Bitcoins, die op dit moment een waarde van ongeveer $65 miljoen vertegenwoordigen. Deze bitcoins waren afkomstig van hackers die hij zelf had moeten onderzoeken. Als gevolg hiervan is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.
Steekpenning van hackersgroep Infraud Organization
De omkoopzaak draait om leden van de beruchte hackgroep Infraud Organization. Tambiyev, die sinds 2011 werkzaam was bij het Russische Onderzoekscomité (ICR), had de taak om deze groep te onderzoeken. Op dat moment had hij een prominente functie als hoofd van de onderzoeksafdeling in het district Tverskoy in Moskou. Volgens de aanklacht accepteerde hij op 7 april 2022 een forse steekpenning van de groep.
De deal die Tambiyev met de hackers had gesloten, hield in dat de illegaal verkregen bezittingen van Infraud niet in beslag zouden worden genomen. Hierdoor konden twee belangrijke leden van de groep, Kirill Samokutyaevsky en Konstantin Bergmanov, aan een gevangenisstraf ontkomen.
Grootste omkoopschandaal in Rusland
De zaak kwam begin 2023 aan het licht, toen de 1.032 bitcoins een waarde van 1,6 miljard roebel hadden. Dit overtrof het vorige Russische omkooprecord van 1,4 miljard roebel, dat in termijnen was betaald. Bij een doorzoeking van Tambiyevs appartement vonden onderzoekers een MacBook Pro, die cruciaal bleek voor het onderzoek. Na het openen van de laptop werd een map met de naam ‘Pensioen’ ontdekt, die de sleutels bevatte tot twee digitale wallets met de 1.032 bitcoins. Deze zijn uiteindelijk in beslag genomen en overgebracht naar een Ledger Nano X hardware wallet.
Tambiyev hield echter vol onschuldig te zijn. Hij beweerde dat hij was geframed en dat zijn acties de staat juist hadden geholpen om een deel van de criminele fondsen te recupereren. Zijn collega, Kristina Lyakhovenko, werd in dezelfde zaak veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. De advocaten van beide verdachten hebben aangekondigd in beroep te gaan.
Rusland treedt hard op
Deze zaak is niet de eerste waarin leden van Infraud Organization betrokken zijn. In 2021 werden Sergey Medvedev uit Rusland en Marko Leopard uit Noord-Macedonië veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar in de Verenigde Staten. Zij waren schuldig bevonden aan het verhandelen van gestolen persoonlijke gegevens, creditcardinformatie, malware en andere illegale goederen.
Ondanks het feit dat Rusland strengere regels heeft ingevoerd voor de crypto-industrie sinds het verbod in 2022, blijft het land voorzichtig omgaan met de handhaving. Onlangs werden bijna 100 verdachte cybercriminelen opgepakt, die werden gelinkt aan het anonieme betalingssysteem UAPS en de cryptobeurs Cryptex. Deze criminelen hielden zich bezig met activiteiten zoals witwassen en de verkoop van bankpassen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Cryptex meer dan $51 miljoen verwerkt in ransomware-aanvallen, en meer dan $720 miljoen aan transacties die in verband worden gebracht met Russische cybercriminelen. Hierbij werden vaak diensten gebruikt zoals mixservices en de gesanctioneerde beurs Garantex.