S&P 500 bereikt nieuw record, terwijl Bitcoin achterblijft

De Amerikaanse aandelenindex S&P 500 heeft vandaag een nieuw record van 5.785 punten bereikt, een stijging van 0,5%. Tegelijkertijd nadert ook de technologie-index Nasdaq zijn hoogste waarde ooit, terwijl de Dow Jones index ook gewoon door blijft stijgen en nieuwe hoogtepunten bereikt.

Terwijl de traditionele aandelenmarkten bloeien, blijft Bitcoin (BTC) achter. De koningsmunt staat momenteel 14% onder zijn recordhoogte van $75.000, behaald in maart van dit jaar. Vandaag noteerde Bitcoin zelfs een bescheiden verlies van -1,59%, wat opvallend is in vergelijking met de sterke prestaties van de aandelenmarkten.

Crypto-gerelateerde aandelen doen het beter

Ondanks de zwakke prestatie van Bitcoin, zien we dat bedrijven die nauw verbonden zijn met de cryptomarkt, zoals MicroStrategy (MSTR) en Galaxy Digital (GLXY), juist flinke stijgingen laten zien van respectievelijk 3% en 2,5%. Ook Coinbase deed het vandaag goed. Dit soort stijgingen zijn normaal gesproken te verwachten van Bitcoin op een ‘groene dag’, maar dat lijkt nu niet het geval te zijn.

Opmerkelijk genoeg daalden enkele cryptominers zoals Hut 8 en Iren licht, wat de prestatiekloof tussen Bitcoin en de aandelenmarkten nog moeilijker te verklaren maakt.

Wat zit er achter deze discrepantie?

Het is niet de eerste keer dat we zien dat aandelenmarkten nieuwe hoogtes bereiken in een Bitcoin-halveringsjaar, terwijl de Bitcoin koers achterblijft. Dit kan te maken hebben met een verschuiving in liquiditeit, waarbij eerst het geld naar aandelen vloeit voordat het uiteindelijk doorsijpelt naar Bitcoin.

Een andere mogelijke verklaring is dat Bitcoin in maart te snel is gestegen, waardoor het nu wat achterblijft. Als Bitcoin zich destijds naar verwachting had gedragen, met een waarde rond de $40.000 of $50.000, en nu pas richting $62.000 zou stijgen, zou het sentiment waarschijnlijk anders zijn geweest.

Interessant genoeg doorbreekt Bitcoin meestal niet zijn all-time high vóór een halvering, wat betekent dat de markt mogelijk nog steeds wacht op een nieuwe piek na de halvering.

Zal de Bitcoin koers volgen?

Ondanks het huidige zwakke sentiment in sommige hoeken van de markt, is het goed mogelijk dat Bitcoin binnenkort zal terugkeren naar zijn bullish traject. De Dow Jones en S&P 500 hebben hun all-time highs al doorbroken, en als ook de Nasdaq volgt, zou dit Bitcoin een extra impuls kunnen geven om verloren terrein goed te maken.

De macro-economische situatie ondersteunt dit ook. De waarde van de Amerikaanse dollar en andere fiatvaluta’s blijft toenemen door renteverlagingen en toenemende staatsuitgaven. In de Verenigde Staten wordt verwacht dat de centrale bank de komende tijd de rente verder zal verlagen, wat zou kunnen leiden tot een verhoogde vraag naar alternatieve activa zoals Bitcoin.