Ethereum-ontwikkelaars stellen EIP-7781 en EIP-7783 voor om schaalbaarheid te verbeteren

Sinds de oprichting van het Ethereum-netwerk zijn schaalproblemen een belangrijk struikelblok gebleken. Twee nieuwe voorstellen beloven echter verlichting te bieden door netwerkactiviteit terug te brengen naar Layer 1 en gebruikers weer de mogelijkheid te geven om transacties direct op het mainnet uit te voeren.

EIP-7781: Kortere slottijd voor meer capaciteit

Een van de meest veelbelovende voorstellen is EIP-7781, ingediend door Ben Adams, medeoprichter van Illyriad Games en bijdrager aan Nethermind. Dit voorstel wil de slottijd van Ethereum verkorten van 12 naar 8 seconden, wat volgens Adams de piekbandbreedte op het netwerk aanzienlijk kan verlagen. Adams beschrijft drie belangrijke voordelen van deze wijziging:

  1. Verminderde latentie voor rollups.
  2. Verhoogde transactiedoorvoer met ongeveer 33%.
  3. Betere verdeling van bandbreedte, met lagere eisen voor thuisstakers.

Adams benadrukt dat dit voorstel aansluit bij de groeiende wens vanuit de Ethereum-community om de gaslimiet van Layer 1 te verhogen, zoals eerder bepleit door de campagne Pump The Gas. Ook Vitalik Buterin en andere prominente stemmen binnen de community hebben aangegeven dat ze voorstander zijn van een verhoging van de blob-limiet, vooral gezien de vertragingen rondom PeerDAS – een cruciale technologie die de efficiëntie van nodes zou verhogen door hen in staat te stellen slechts een deel van een blob te verifiëren.

Justin Drake steunt het voorstel

Justin Drake, een vooraanstaande Ethereum-onderzoeker, reageerde positief op het voorstel. Volgens hem zou de verkorting van de slottijd de doorvoer met maar liefst 50% kunnen verhogen. Hij benadrukte ook dat dit een goede voorbereiding zou zijn op toekomstige slottijdverkortingen en dat gedecentraliseerde exchanges (DEX’en) zoals Uniswap (UNI) hier enorm van zouden profiteren. Dit zou niet alleen de efficiëntie verhogen, maar mogelijk ook $100 miljoen per jaar besparen door minder CEX-DEX-arbitrage.

Bandbreedte-uitdagingen en mogelijke oplossingen

Toch wees Adams op enkele technische uitdagingen, met name voor thuisstakers die blokken produceren. Hij legde uit dat veel thuisverbindingen een asymmetrische bandbreedte hebben, waarbij de downloadsnelheid vaak veel hoger is dan de uploadsnelheid. Dit kan problemen veroorzaken wanneer thuisstakers blokken produceren en de gegevens niet op tijd kunnen uploaden. Hoewel hij nog geen harde gegevens heeft om deze problemen te kwantificeren, verwacht hij dat PeerDAS een oplossing zal bieden.

Alternatief voorstel: EIP-7783

Naast EIP-7781 is er ook EIP-7783, een alternatief voorstel van Ethereum-kernontwikkelaar Giulio Rebuffo. Dit voorstel stelt een geleidelijke verhoging van de gasdoelstelling voor, wat ontwikkelaars meer tijd zou geven om het netwerkgedrag te analyseren. Rebuffo schrijft dat deze aanpak zou voorkomen dat de gaslimiet “op een klifachtige manier” wordt ingesteld, wat risico’s voor het netwerk zou kunnen verminderen.

Volgens Adams heeft dit voorstel ook potentie, aangezien de gaslimiet niet is veranderd sinds Ethereum overstapte naar proof of stake. Echter, niet iedereen is het hiermee eens.

Kritiek op EIP-7783

Paul Miller, een open-source Ethereum-ontwikkelaar, uitte zijn zorgen over de toegenomen bandbreedtevereisten die EIP-7783 met zich mee zou brengen. Volgens hem is het de vraag waarom een dergelijke verhoging nu nodig is, gezien de blob-gebaseerde routekaart van Ethereum.

Hij voegde eraan toe dat de gasprijzen sinds de laatste hard fork laag zijn gebleven en dat EIP-7781 een meer doeltreffende oplossing lijkt te bieden voor de huidige schaalproblemen.