Caroline Ellison, de voormalige CEO van Alameda Research, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor haar rol in het FTX-schandaal, ondanks haar uitgebreide medewerking aan de autoriteiten in de zaak tegen Sam Bankman-Fried, de oprichter van FTX. Bankman-Fried kreeg eerder een gevangenisstraf van 25 jaar voor zijn rol in het miljardenfraudeplan.
Rechter Lewis Kaplan benadrukte bij het opleggen van de straf dat Ellison weliswaar had meegewerkt, maar dat de ernst van de fraude een gevangenisstraf rechtvaardigde. Ellison had namelijk toegegeven dat ze samen met Bankman-Fried miljarden aan klantendeposito’s had misbruikt. Hoewel ze een cruciale getuige was in de zaak, maakte Kaplan duidelijk dat haar medewerking niet betekende dat ze geen verantwoordelijkheid droeg voor haar daden. Hij merkte op:
“Ik heb in mijn carrière veel getuigen gezien die hebben meegewerkt, maar niemand zoals mevrouw Ellison.”
Ondanks een aanbeveling van de reclassering om geen gevangenisstraf op te leggen en een oproep van de aanklagers om clementie te tonen, besliste Kaplan dat de aard van de misdaden niet kon worden genegeerd. Ellison had eerder schuld bekend aan zeven aanklachten in verband met de ineenstorting van FTX in 2022.
Terwijl Ellison aan haar straf begint, werkt het juridische team van Bankman-Fried aan een beroep tegen zijn veroordeling. Ze beschuldigen de rechter van partijdigheid en stellen dat beperkingen op het presenteren van bewijs het proces oneerlijk hebben gemaakt. Ze betogen dat belangrijk bewijs, zoals de mogelijke terugvordering van klantengelden via faillissementsprocedures, niet aan de jury werd getoond.
De advocaten van Bankman-Fried willen een nieuw proces met een andere rechter, omdat ze geloven dat de beperkingen tijdens het eerste proces een onvolledig beeld hebben gegeven, met de nadruk op de vermeende onomkeerbare verliezen van klanten. Ondertussen werkt FTX aan een strategie om klanten terug te betalen, waarbij een controversieel plan om stablecoins te gebruiken wordt overwogen, hoewel de Amerikaanse toezichthouder SEC zich verzet tegen elke vorm van cryptobetalingen.
In een ander juridisch conflict heeft FTX een schikking van $600 miljoen bereikt met Emergent Technologies over een geschil rond Robinhood-aandelen. De Amerikaanse autoriteiten hadden de aandelen begin 2023 in beslag genomen na de ineenstorting van FTX eind 2022. Robinhood kocht de aandelen op 1 september 2023 terug voor $606 miljoen. In ruil voor het laten vallen van hun claim op 55 miljoen aandelen en contant geld, ontvangt Emergent Technologies, mede opgericht door Bankman-Fried, $14 miljoen om administratieve kosten te dekken.
Deze juridische ontwikkelingen benadrukken de enorme financiële en juridische nasleep van de ondergang van FTX. Zowel de beurs als sleutelfiguren zoals Ellison en Bankman-Fried ondervinden zware gevolgen. Terwijl de pogingen om klantengelden terug te vorderen voortduren, blijft de impact van het FTX-debacle groot, zowel voor de betrokkenen als voor de bredere cryptowereld.