De veel gevolgde cryptocurrency-analist Nicholas Merten waarschuwde in een recent gedeelde video dat één metriek een bearish signaal afgeeft voor Bitcoin (BTC).
In de video vertelde Merten zijn 509.000 YouTube-abonnees dat Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) sinds eind augustus dagelijkse uitstromen beginnen te zien, wat suggereert dat er een neerwaartse markttrend ontstaat. Hij beschreef het als volgt:
“We zien geen grote kopers die echt al deze Bitcoin opkopen. We zien hier een totale netto-uitstroom van Bitcoin, en sommige komen zelfs niet alleen van GBTC, maar ook van de ARK ETF, van de nieuwe spelers hier op het blok. Er komen eigenlijk meer uitstromen van de nieuwe ETF’s met lagere onderhoudskosten. Dat is een heel belangrijk punt om in gedachten te houden. Dit is dus niet het typische ‘Oh, het zijn de tijdelijke GBTC-uitstromen’, wat nog steeds van belang zou zijn. We kunnen hier heel duidelijk zien dat het er niet goed uitziet…
Je ziet hier veel meer grote rode cijfers voor uitstromen versus nieuwe instroomcijfers. Je kunt hier gewoon een kijkje nemen van de laatste paar dagen van augustus… Je ziet hier meerdere ETF’s die hier gewoon bloeden, mensen die kapitaal wegsluizen.”
Volgens crypto-data-aggregator Coinglass heeft Bitcoin sinds 27 augustus netto ETF-uitstromen geregistreerd, wat uiteraard aantoont dat institutionele investeerders momenteel geen heil zien in BTC. Dit is echter niet het enige bearish signaal wat de koningsmunt afgeeft.
De analist waarschuwde namelijk ook dat verschillende van Bitcoin’s voortschrijdende gemiddelden beginnen te fungeren als weerstandsniveaus. Hij gaf het onderstaande aan:
“We brengen veel meer tijd door onder dat 21-daags voortschrijdend gemiddelde, steeds meer naarmate de tijd vordert. En dan hebben we het nog niet eens over de paarse lijnen hier. Die paarse lijnen zijn de 100-daags voortschrijdende gemiddelden. En de 200-daags voortschrijdende gemiddelden, de blauwe lijnen hier, die waren vroeger ondersteuningsmiddelen…
We zien heel duidelijk dat de vorige voortschrijdende gemiddelden, let wel op veel hogere prijspunten hier, niet langer dienen als ondersteuningsmiddelen, maar als weerstand. Dat is hier geen goed beeld.”