Waarom P2P-leningen onderdeel moeten zijn van je beleggingsportfolio

Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Steeds meer particuliere investeerders investeren in P2P-leningen. Er zijn veel mensen die een mooi rendement willen behalen op hun zuurverdiende geld, maar die geen zin hebben om jaarverslagen te lezen en enorm veel onderzoek te doen. Voor die groep investeerders is het investeren in P2P-leningen ideaal. Het is makkelijk, het rendement uit het verleden is uitstekend, je kunt het automatiseren en het is eenvoudig te diversifiëren.

Wat is een P2P-lening? 

P2P staat voor ‘peer-to-peer’. Bij deze vorm van geld lenen particulieren een lening aan bij een platform, de lening wordt gevuld door andere particulieren.  P2P-leningen zijn dus consumentenleningen die gevuld worden door particuliere investeerders. Deze vorm van crowdfunding wordt elk jaar populairder. 

Wat is een beleggingsportfolio?

Een beleggingsportfolio is een overzicht van alle beleggingen van een belegger. Je beleggingsportfolio stel je samen aan de hand van je doel. Vooraf wil je weten wat je met beleggen wilt bereiken. In mindere tijden kun je je dan aan je beleggingsplan vasthouden. Dit vergroot de kans op een positief rendement. 

Waaraan moet een beleggingsportfolio voldoen?

Voordat je begint met beleggen, moet je een beleggingsplan maken. Uiteindelijk bepaalt het beleggingsplan wat er in je beleggingsportfolio komt. Dit bepaalt ook welk risico je kunt nemen, hoe je je portfolio reserves, welke rendementen je ongeveer kunt verwachten en hoe lang je de tijd hebt. Daarvoor hieronder meer.

Risico en rendement 

Een goede verhouding tussen risico en rendement is belangrijk. Wanneer je al een tijd onderweg bent als belegger, en al een flink vermogen hebt opgebouwd, wordt het beschermen van je vermogen steeds belangrijker. Zorg ervoor dat je je houdt aan je beleggingsplan. Daarin staat waarom je begonnen bent met beleggen. 

Diversificatie 

Diversificatie, risico en rendement gaan hand-in-hand met elkaar. Om over een langere periode je risico te spreiden is het belangrijk om te investeren in verschillende beleggingsproducten. Hierdoor verlaag je het risico en verhoog je in veel gevallen het rendement op lange termijn. Enkele aandelen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor de stijging van de S&P 500. Wanneer je die aandelen niet bezit, doe je het direct minder dan de markt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat maar weinig investeerders op lange termijn de S&P 500 verslaan.

Beleggingshorizon 

Je beleggingsportfolio moet in lijn zijn met het plan dat je hebt. In je beleggingsplan staat ook hoelang je de tijd hebt om je doel te halen. Het is belangrijk dat je je portfolio hieraan aanpast. In de praktijk zien we dat beleggers in de eerste jaren relatief veel risico nemen. In de loop van de tijd wordt dit minder. 

Kosten

Beleggingskosten zijn een rendement killer. Hoe meer kosten je maakt, hoe lager het netto-rendement. Kijk in je beleggingsportfolio vaker naar de kosten. Wanneer je op de lange termijn kosten kunt verlagen, kun je een veel hoger eindbedrag opbouwen.

Voordelen P2P-leningen in je beleggingsportefeuille 

Het is niet voor niets dat investeren in P2P-leningen de afgelopen jaren razend populair is geworden. In Nederland wordt er elk jaar meer geïnvesteerd in crowdfunding. In 2022 werd er voor het eerst meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in crowdfunding. Hieronder vertellen we je meer over de voordelen van het investeren in P2P-leningen.

Inkomen uit vermogen

Door te investeren in P2P-leningen ontvang je elke maand inkomen uit je vermogen. Bij de meeste platforms worden de leningen lineair afgelost. Je ontvangt dus elke maand rente en aflossing. Herinvesteer je dit direct? Dan kun je maximaal gebruik maken van het ‘rente-op-rente-effect’. Doordat je inkomen ontvangt uit je vermogen, investeren veel mensen in P2P-leningen als aanvulling op hun pensioen. 

Spreiding en automatisch investeren 

Het is bij bijna alle P2P-platformen mogelijk om automatisch leningen te kopen. Daarnaast kun je met een minimaal bedrag meedoen. Hierdoor is het simpel om je portfolio te spreiden. Met een breed gespreid portfolio behaal je een beter rendement. Lening die te laat of niet terugbetaalt worden, hebben minder invloed op je totale rendement. 

Weinig onderzoek voor nodig

Hou je er niet van om jaarverslagen en kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven bij te houden? Dan ben je zeker niet de enige. Investeren in P2P-lening is heel eenvoudig. Zeker, wanneer je auto-invest ‘aan’ zet. Het platform kan dan automatisch een lening kopen. Je hebt er dus nauwelijks omkijken naar. 

Steeds meer vraag

Jaarlijks wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in consumentenleningen. Er zijn ook steeds meer consumenten die een lening aanvragen. Hierdoor kun je bij veel platformen je rendement en de aflossing direct herinvesteren. 

Ideale combinatie met crypto 

Investeren in P2P-leningen en crypto is misschien wel de ideale combinatie van twee verschillende werelden. Het stabiele en lange termijn van P2P-leningen, in combinatie met de volatiliteit van cryptocurrencies. Zeker, voor particulieren die veel geld hebben verdiend met cryptocurrencies kan dit interessant zijn. 

FAQ

Is P2P-beleggen geschikt voor iedereen?

Nee, investeren in P2P-leningen is niet geschikt voor iedereen. Het is niet geschikt voor beleggers die meer dan 15% rendement willen behalen. Ook is het onverstandig om te beleggen in P2P-leningen op korte termijn. Leningen kunnen een looptijd hebben van 10 jaar.

Kan ik P2P-leningen gebruiken als aanvulling op mijn pensioen?

Ja, de inkomsten die je maandelijks ontvangt kun je gebruiken als aanvulling op je pensioen. Veel mensen die investeren in dit beleggingsproduct, doen het om hun pensioen aan te vullen. Je ontvangt namelijk 

Wat zijn de risico’s van P2P-beleggen?

Het kan voorkomen dat een particulier de lening niet of te laat terugbetaalt. 

Wat is het verschil tussen P2P-leningen en traditionele bankleningen?

Bij P2P-leningen wordt het geld versterkt door een (grote) groep particuliere investeerders. Bij een traditionele banklening wordt de lening verstrekt door de bank.

Wat is het verschil tussen crowdfunding en P2P-leningen? 

Crowdfunding en P2P-leningen worden vaak door elkaar gehaald. Wanneer je investeert in P2P-lening versterk je met een groot aantal personen een lening aan andere particulieren. Daarnaast is er altijd een platform dat dit faciliteert en is de hoofdreden om te investeren in rendement. Bij crowdfunding wordt er ook geld opgehaald. Dit kan voor verschillende doeleinden zijn. Het hoeft geen tegenprestatie te hebben.

Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!