Nieuw-Zeeland introduceert crypto rapportage-framework voor belastingen

De minister van Financiën in Nieuw-Zeeland heeft een nieuw voorstel ingediend om het crypto-rapportage-kader van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in te voeren.

Op 26 augustus presenteerde Simon Watts, de Nieuw-Zeelandse minister van Financiën, een wetsvoorstel getiteld “Taxation (Annual Rates for 2024–25, Emergency Response, and Remedial Measures).”

In dit wetsvoorstel stelde Watts voor om de jaarlijkse inkomstenbelastingtarieven vast te stellen, belasting-verlichtingsmaatregelen door te voeren, het OESO Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) te implementeren en wijzigingen aan te brengen in de Common Reporting Standard (CRS).

Door deze nieuwe wetgeving zullen crypto-dienstverleners (RCASPs) in Nieuw-Zeeland vanaf 1 april 2026 verplicht zijn om gegevens te verzamelen over gebruikers die via hun platforms handelen. Deze dienstverleners moeten de verzamelde gegevens uiterlijk op 30 juni 2027 rapporteren aan de belastingdienst Inland Revenue.

De belastingdienst zal deze gegevens vervolgens delen met relevante belastingautoriteiten wereldwijd als het om gebruikers in andere landen gaat. Deze uitwisseling van informatie moet voor 30 september 2027 zijn afgerond.

Kort gezegd betekent dit dat handelaren die gebruikmaken van exchanges in Nieuw-Zeeland hun transactiegegevens aan de overheid zullen moeten rapporteren. Dit moet ervoor zorgen dat winsten uit crypto-handel correct worden belast.

De overheid wees erop dat door de groei van crypto-activa belastingautoriteiten vaak geen zicht hebben op inkomsten uit cryptohandel. Er is daarom wereldwijd een toenemende inspanning om ervoor te zorgen dat belastingdiensten “zicht blijven houden op inkomsten of investeringsmogelijkheden die worden aangeboden via grote tussenpersonen.”

Volgens de Nieuw-Zeelandse overheid zullen RCASPs die niet voldoen aan de nieuwe rapportage-regels een boete krijgen van 300 Nieuw-Zeelandse dollar (186 USD) per geval van niet-naleving van de CARF-vereisten, met een maximum van 10.000 NZD (6.200 USD).

Het is echter zo dat RCASPs geen boete krijgen als de reden voor niet-naleving buiten hun controle ligt. Als dienstverleners echter niet zorgvuldig genoeg omgaan met de CARF-vereisten, kunnen ze een boete krijgen tussen 20.000 en 100.000 NZD (12.000 tot 62.000 USD). Gebruikers die niet de benodigde informatie verstrekken om aan de rapportage-regels te voldoen, kunnen een boete krijgen van 1.000 NZD (621 USD).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!