75% van alle Bitcoin is niet verkocht in de afgelopen 6 maanden

Volgens onchain-gegevens is ongeveer driekwart van alle circulerende Bitcoin (BTC) de afgelopen zes maanden of langer niet verplaatst. Deze informatie komt van de hodl wave-grafiek van Glassnode, die blockchain-gegevens analyseert om inzicht te geven in hoe lang Bitcoin in wallets blijft staan zonder te worden verplaatst.

Uit de data blijkt dat ongeveer 74% van de Bitcoin in 2024 grotendeels onbeweeglijk is gebleven, ondanks een daling van 21% in waarde sinds het hoogste punt ooit werd bereikt. De dominantie van oudere munten duidt erop dat langetermijn-investeerders hun Bitcoin steeds vaker als een vorm van waardeopslag zien, waarschijnlijk met het oog op mogelijke prijsstijgingen in de toekomst.

Deze trend om vast te houden aan Bitcoin vermindert ook het aantal beschikbare munten voor handel, wat mogelijk kan leiden tot prijsstijgingen als de vraag toeneemt terwijl het aanbod krimpt. Langetermijnhouders lijken vertrouwen te hebben in de toekomstige waarde van Bitcoin, wat hen motiveert om hun munten vast te houden, zelfs in tijden van prijsvolatiliteit.

Tegelijkertijd merkte onchain-analist James Check op 19 augustus op dat meer dan 80% van de kortetermijnhouders van Bitcoin op dit moment verlies lijdt. Deze beleggers kochten hun Bitcoin tegen hogere prijzen dan de huidige marktprijs, wat hen kwetsbaar maakt voor paniekverkopen als de prijzen verder dalen. Kortetermijnhouders worden gedefinieerd als degenen die hun Bitcoin minder dan 155 dagen hebben vastgehouden.

Check waarschuwde dat, net als in 2018, 2019 en halverwege 2021, paniekverkopen van deze groep kunnen leiden tot een verdere daling van de prijzen, waardoor een bearish trend zou kunnen ontstaan.

Het bredere marktsentiment blijft pessimistisch, zoals blijkt uit de Crypto Fear & Greed Index die momenteel op 28 staat, wat duidt op een sterke mate van angst onder beleggers. Terwijl Bitcoin tijdens het weekend kort boven de $60.000 steeg, is de prijs sindsdien gedaald tot $58.619.