Rusland gaat crypto gebruiken om sancties te omzeilen

Russische wetgevers hebben naar verluidt een wetsvoorstel aangenomen dat het land in staat zal stellen crypto te gebruiken in de internationale handel. De wet zal naar verwachting in september van kracht worden, volgens een recent artikel vanuit Reuters.

Gouverneur van de Russische Centrale Bank, Elvira Nabiullina, gaf aan dat de eerste cryptotransacties waarschijnlijk nog dit jaar plaats zullen vinden.

In het artikel werd tevens duidelijk dat, hoewel de wet bedrijven toestaat om crypto te gebruiken voor internationale handel, het verbod op cryptocurrency-betalingen binnen Rusland nog steeds zal gelden.

Crypto om scanties te ontwijken

Rusland wordt geconfronteerd met westerse sancties vanwege zijn invasie in Oekraïne en de banken in de landen waarmee het handel drijft zijn voorzichtig te midden van de dreiging van secundaire sancties, die betalingsachterstanden veroorzaken.

Nabiullina gaf aan dat de vertragingen leiden tot langere toeleveringsketens en hogere kosten. De situatie schaadt nu al de Russische economie. In het tweede kwartaal van 2024 daalde de import van het land met 8%. Ze zei het volgende:

“De risico’s van secundaire sancties zijn groter geworden. Ze maken betalingen voor import lastig, en dat betreft een breed scala aan goederen.”

BRICS-landen werken aan een oplossing

Veel internationale betalingen gebruiken nog steeds de dollar en de euro en gaan via het internationale SWIFT-systeem. In juni zei de Russische president Vladimir Poetin echter dat BRICS, de intergouvernementele organisatie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten, werkt aan een volledig digitaal betalingssysteem dat onafhankelijk is van de Amerikaanse dollar. Hij beschreef het als volgt:

“Binnen BRICS werken we aan het vormgeven van een onafhankelijk betalingssysteem, vrij van politieke druk, misbruik en externe sancties.”