India presenteert binnenkort discussiedocument over cryptocurrencybeleid

India is van plan om vóór september een discussiedocument over zijn cryptocurrencybeleid te publiceren, aldus een recent interview met Secretaris van Economische Zaken Ajay Seth.

Het doel van dit document is om input te krijgen van verschillende belanghebbenden over de manier waarop digitale activa gereguleerd moeten worden.

Seth verduidelijkte dat de huidige regelgeving zich vooral richt op anti-witwaspraktijken (AML) en het tegengaan van terrorismefinanciering (CTF).

Vorig jaar breidde India zijn AML- en CTF-regels uit om ook crypto-activa en hun tussenpersonen te omvatten. Seth benadrukte dat het doel van het discussiedocument is om te onderzoeken of deze regels verder moeten worden uitgebreid. In zijn woorden:

“In India worden [cryptocurrencies] alleen gereguleerd vanuit het perspectief van AML en CTF. De regulering begint en eindigt daar, het kan niet verder gaan dan dat.”

Meerdere toezichthouders betrokken

Een interministeriële groep, waaronder de Reserve Bank of India (RBI) en de Securities and Exchange Board of India (SEBI), werkt aan dit document om een meer omvattend beleid te ontwikkelen.

SEBI heeft gesuggereerd dat verschillende toezichthouders verantwoordelijk moeten zijn voor het toezicht op de handel in cryptocurrencies. De RBI is echter voorzichtig en beschouwt private cryptocurrencies als een economisch risico. Seth voegde toe:

“Het beleid is erop gericht om relevante belanghebbenden te raadplegen. Daarom willen we naar buiten treden met dit discussiedocument en de kwesties presenteren, zodat belanghebbenden hun mening kunnen geven.”

G20-richtlijnen en de toekomst

De beslissing om dit discussiedocument te maken komt nadat de G20-landen, onder India’s voorzitterschap vorig jaar, richtlijnen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB) hebben goedgekeurd.

Het syntheseverslag van het IMF-FSB raadde af om een algeheel verbod op cryptoactiviteiten in te stellen, omdat dit moeilijk te handhaven zou zijn. Seth merkte op dat dit internationale kader waarschijnlijk wordt meegenomen in het discussiedocument.

“Als je je herinnert, heeft de G20 een gezamenlijke roadmap gepresenteerd die een goed kader biedt voor hoe elk land de risico’s voor zijn eigen economie moet beoordelen en welke potentiële gebruikssituaties het ziet.”

India’s relatie met cryptocurrencies is enigszins problematisch. In april 2018 verbood de centrale bank kredietverstrekkers en andere financiële tussenpersonen om zaken te doen met cryptogebruikers of -beurzen. Dit verbod werd echter in 2020 door het Hooggerechtshof opgeheven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!