$1,19 miljard aan crypto verloren in eerste halfjaar van 2024

Uit een recent onderzoek van het CertiK Web3 Security Report blijkt dat er in het eerste halfjaar van 2024 1,19 miljard dollar verloren is gegaan door onchain-beveiligingsincidenten. Dit grote verlies toont wederom aan dat de beveiligingsmaatregelen helaas nog niet overal even goed op orde zijn.

Uit het rapport van CertiK kwam naar voren dat het meeste geld verloren is gegaan door phishingaanvallen en inbreuken op privésleutels. Zo is er maar liefst bijna 498 miljoen dollar buitgemaakt door phishingaanvallen.

Medeoprichter van CertiK, Ronghu Gu, benadrukte de noodzaak van multifactorauthenticatie, zoals tweefactorauthenticatie (2FA) en beveiligingssleutels voor mensen met crypto. 

“Alle wallets met aanzienlijke fondsen moeten worden gebruikt met behulp van een hardware wallet of een vergelijkbare veilige en goed ontworpen oplossing voor sleutelbeheer,” aldus Gu.

Van de beveiligingsinbreuken in 2024 was de hackaanval op de Japanse cryptocurrency-beurs DMM Bitcoin in het tweede kwartaal de grootste. Deze aanval behoort tot de grootste hacks in de geschiedenis, met een verlies van meer dan 300 miljoen dollar. Hackers gingen ervandoor met maar liefst 4.502,9 Bitcoin (BTC).

Een ander groot incident in 2024 was de cyberaanval op cryptobeurs BtcTurk. Deze aanval was gericht op de hotwallets en resulteerde in een verlies van 90 miljoen dollar. De medeoprichter van CertiK merkte op dat de recente inbreuken laten zien dat er nog steeds aanvallers actief zijn die de beveiliging van grote cryptobedrijven willen testen.

“Het is belangrijk om proactieve maatregelen te treffen en een uiterst reactief responsteam op te zetten voor het geval er een incident plaatsvindt,” aldus Gu.

Fit21 brengt nieuwe regelgevende hoop voor crypto

Ondanks de enorme verliezen in de eerste helft van 2024, werd in de Verenigde Staten het wetsvoorstel FIT21 ingediend en aangenomen. Het doel van dit nieuwe wetsvoorstel is om de bescherming van consumenten te verbeteren en innovatie in de cryptosector te ondersteunen via een uitgebreid regelgevingskader voor digitale activa.

Gu zei verder dat het FIT21-wetsvoorstel waarschijnlijk meer institutionele beleggers zal aantrekken en zal zorgen voor strengere nalevingsinspanningen in de hele sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!