Trump waarschuwt VS voor gevolgen van de-dollarisatie

Voormalig president Donald Trump heeft aangegeven dat de invloed van de VS op het wereldtoneel afneemt nu steeds meer landen afstand nemen van de dollar. In een recent interview op het YouTube-kanaal van de All-In Podcast legde Trump uit hoe tarieven de VS een voordeel geven ten opzichte van andere landen.

Hij benadrukte dat tarieven kunnen helpen de groeiende trend van de-dollarisatie, waarbij landen minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar in de wereldhandel, te verminderen. Hierover gaf hij het volgende aan:

“Ik ben een groot voorstander van tarieven omdat ik geloof dat ze je zowel economische als politieke winst opleveren. Als een land buiten controle raakt en dat heeft niets te maken met economie of geldstromen, maar met andere zeer politieke zaken, dan heb je enorme macht over dat land.

Niet iedereen kan dat zeggen, maar wij wel omdat wij de grote spaarpot zijn. Maar onze spaarpot wordt steeds kleiner omdat we macht verliezen. We verliezen veel landen aan de dollar. Ze vallen als vliegen. Als we dat ooit verliezen, is dat hetzelfde als het verliezen van een oorlog. Dat zou ons echt tot een derdewereldland maken. We hebben al zoveel landen verloren.”

Het lijkt erop dat Trump met zijn opmerking “vallen als vliegen” bedoelde. Trump noemt landen die niet langer afhankelijk zijn van de dollar of andere valuta’s verkennen, zoals Rusland, Oekraïne, China, Iran en Saoedi-Arabië.

“Dit is een tragedie. Dit is iets groots dat tegen ons land gebeurt en we kunnen dat niet laten gebeuren.”

In mei 2023 kwamen er berichten dat Rusland en islamitische landen spraken over het creëren van een onafhankelijk financieel systeem om de dollar te vermijden. Een maand later waarschuwde de bankgigant JPMorgan dat de trend van de-dollarisatie aan kracht won, aangezien centrale banken wereldwijd hun dollarreserves aan het verminderen waren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!