De-dollarisatie hot-topic voor Rusland, Islamitische wereld en Venezuela

Volgens een nieuw rapport bespraken Rusland en islamitische landen de de-dollarisatie en de staat van het wereldwijde financiële systeem. Volgens de Russische staatsgefinancierde nieuwsorganisatie TASS zei de Russische vicepremier Alexey Overchuk dat de gesprekken deel uitmaken van een bredere analyse van “huidige mondiale verschuivingen”. Overchuk gaf aan dat de agenda zich richt op de de-dollarisatie, financiële onafhankelijkheid, industriële productie, energie en voedselzekerheid. Het onderstaande werd door hem aangegeven:

“Natuurlijk worden onze relaties [met islamitische landen] beïnvloed door mondiale verschuivingen en mondiale trends. We hebben het over processen van de-dollarisatie en de oprichting van een onafhankelijk financieel systeem.

Deze bredere agenda en de invloed ervan op landen en relaties stellen ons in staat om te zien dat de betrekkingen tussen Rusland en de islamitische staten een zeer grote en zeer positieve toekomst hebben. De regering doet veel om verdere ontwikkeling op deze gebieden te waarborgen.”

Rusland heeft ook zijn financiële banden met Iran uitgebreid nadat het te maken kreeg met een golf van internationale sancties als gevolg van de invasie van Oekraïne. Volgens Forbes heeft de op een na grootste Russische bank, VTB, zojuist een vertegenwoordigingskantoor in Iran geopend. Ondertussen bereiden twee Iraanse banken zich voor om fysieke vestigingen in Rusland te openen.

Volgens de Russische vicepremier Alexander Novak worden ongeveer 80% van de onderlinge afrekeningen tussen Rusland en Iran nu verricht in rials en roebels, en niet in de Amerikaanse dollar.

Ook president van Venezuala ziet de-dollarisatie als onvermijdelijk

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gezegd dat een aanzienlijke daling van het wereldwijde gebruik van de Amerikaanse dollar nu onvermijdelijk is. In zijn meest recente wekelijkse update wees Maduro op Amerikaanse sancties als de belangrijkste reden waarom landen op zoek zijn naar manieren om hun afhankelijkheid van ’s werelds reservevaluta te verminderen. Maduro gaf aan dat Afrikaanse landen hierin de toon zetten:

“Ze dragen bij aan het proces van de onvermijdelijke de-dollarisatie van de wereld. Hoe meer multipolair de wereld is, hoe meer multicentrisch de wereld is. Naarmate de wereld verder evolueert naar evenwicht, zal er een mandje van valuta verschijnen…

Er zijn veel alternatieve initiatieven voor de Amerikaanse dollar in opkomst. We zouden kunnen zeggen dat we beginnen te leven in een voortdurend versneld proces van de-dollarisatie van de handelswereld, van de wereldhandel.”

Maduro zei dat de nieuwe door goud gedekte digitale valuta van Zimbabwe een belangrijk teken is van wat er komen gaat. De munt is namelijk bedoeld voor betalingen en als waardeopslag voor burgers. Maduro prees ook de economische alliantie BRICS, die onlangs een Nieuwe Ontwikkelingsbank (NDB) heeft gelanceerd die leningen aanbiedt voor openbare en private projecten.

BRICS, wat staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, onderzoekt ook de lancering van een wereldwijde valuta die het gebruik van de Amerikaanse dollar vermijdt.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!