Solana lanceert cruciale nieuwe upgrade, ZK Compression

De bekende Ethereum-rivaal Solana (SOL) heeft een nieuwe upgrade gelanceerd, bekend als ZK Compression. Zero Knowledge (ZK) Compression is een nieuwe functie die de kosten drastisch verlaagt en de schaalbaarheid voor ontwikkelaars verbetert, wat aanleiding geeft tot discussie in de cryptogemeenschap.

Op 21 juni kondigde Light Protocol zijn samenwerking aan met Helius Labs om ZK Compression op Solana te introduceren. Deze functie is ontworpen om de ontwikkeling van applicaties schaalbaarder te maken door on-chain data te comprimeren, waardoor de kosten aanzienlijk worden verlaagd terwijl de beveiliging en prestaties van Solana intact blijven.

ZK Compression maakt gebruik van zero-knowledge proofs om de kosten voor het maken van tokens en accounts te verlagen. Deze bewijzen (proofs) garanderen de gegevensintegriteit en maken het ophalen van gegevens mogelijk via ondersteunde RPC-providers.

Door alleen state roots op de keten en andere gegevens op te slaan in het grootboek van Solana, kunnen ontwikkelaars de opslagkosten op de keten minimaliseren. Mert Mumtaz, CEO van Helius, benadrukte de kostenreductie en schaalbaarheidsverbeteringen van ZK Compression verder door het volgende te zeggen:

“We bereiken 10.000x schaalverbeteringen door de on-chain status te comprimeren, waardoor we dichter bij het creëren van een mondiale, snel synchroniserende staatsmachine komen.”

Austin Federa, hoofd Strategie van Solana, wees erop dat deze oplossing de hoge kosten van accountopslag in de keten aanpakt. Volgens hem zal de upgrade kosten besparen voor tokens en accounts op Solana, waardoor meer bedrijven on-chain producten kunnen maken. Hij legde het als volgt uit:

“Deze compressie lost een groot pijnpunt op voor instellingen en massaconsumptietoepassingen.”

Ondanks de opwinding beweren sommigen in de cryptogemeenschap dat deze functie lijkt op een Layer-2 (L2)-netwerk. Adam Cochran gelooft dat de compressietool als een L2 fungeert en dat ontwikkelaars deze anders inlijsten. Hij zei het volgende:

“Het Solana-team zal uiteindelijk beseffen dat ze een effectieve L2-functie hebben gebouwd, wat positief is zolang ze er eerlijk over zijn.”

Ethereum-investeerder Ryan Berckmans denkt ook dat het nieuwe product in wezen een L2 is en prees L2s als een succesvol model.

Anatoly Yakovenko, mede-oprichter van Solana, reageerde door te zeggen dat het product werkt als een L2, maar zonder algemene nadelen. Hij gaf toe dat er nog steeds enkele risico’s aan verbonden zijn, maar merkte op dat er geen multisig-veiligheidsraad, wisselende keten-ID’s, een governance-token of een externe sequencer nodig is. Hij merkte op:

“Het is een L2 die veel traditionele problemen vermijdt en tegelijkertijd Solana-validators alle transactiekosten geeft.”

De introductie van ZK Compression op Solana is een grote vooruitgang en belooft de schaalbaarheid te verbeteren en de kosten te verlagen. Hoewel het tot discussie heeft geleid over de aard ervan, zijn de potentiële voordelen duidelijk. Door de kosten te verlagen en de schaalbaarheid te verbeteren, zou ZK Compression kunnen leiden tot bredere acceptatie en innovatie op het Solana-netwerk.

Deze functie toont de toewijding van Solana aan het verbeteren van de blockchain-technologie en het aanpakken van belangrijke uitdagingen in de sector. Naarmate de crypto-ruimte evolueert, zullen innovaties zoals ZK Compression cruciaal zijn bij het vormgeven van de toekomst van gedecentraliseerde applicaties en digitale activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!