Koreaanse rechtbank krijgt nieuw bewijs over misleiding van Do Kwon

Zuid-Koreaanse aanklagers hebben nieuw bewijs gevonden waaruit blijkt dat Terra-oprichter Do Kwon samenspande met voormalig Chai-CEO Shin Hyun-Sung om investeerders te misleiden met valse transacties.

Volgens een rapport van Yonhap News Agency zou Kwon Do-Hyeong, medeoprichter van Terraform Labs en een centrale figuur in de ineenstorting van de Terra- en Luna-tokens, hebben samengespannen met de voormalige CEO van Chai Corporation, Shin Hyun-Sung, om investeerders te misleiden met valse transacties.

Het Seoul Southern District Prosecutors’ Office heeft naar verluidt nieuw bewijs aan de rechtbank voorgelegd, waaruit blijkt dat Kwon en Shin in mei 2019 een gesprek hadden over de Chai-betaalapp, die Terraform gebruikte om miljoenen transacties voor Koreaanse consumenten te verwerken.

In het gesprek vertelde Kwon aan Shin dat hij “valse transacties kon creëren die echt lijken,” eraan toevoegend dat de app het aantal valse transacties kon verdunnen naarmate deze groeide, waardoor ze “onherkenbaar” zouden worden, aldus het rapport. Shin stemde in met het plan en suggereerde dat ze het “op kleine schaal moesten testen en kijken wat er gebeurt.”

Aanklagers beweren dat dit gesprek aantoont dat Kwon en Shin van plan waren om Terra-gerelateerde operaties te manipuleren om investeerders vanaf het begin van het project te misleiden. Shin en zijn medeverdachten ontkennen echter elke frauduleuze intentie in de rechtbank en wijten de ineenstorting van Terra en Luna aan Kwons mislukte management en externe aanvallen.

Na de ineenstorting van Terra heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen waarin Kwon en Terraform Labs werden beschuldigd van het misleiden van investeerders over de stabiliteit van Terra. Eerder in april vond een jury in New York Kwon schuldig aan fraude, wat leidde tot een schikking waarbij Terraform Labs instemde om $4,47 miljard aan winsten en boetes te betalen.

De medeoprichter van Terraform Labs vluchtte in april 2022 uit Zuid-Korea, net voor de ineenstorting van Terra en Luna, en werd in maart 2023 gearresteerd in Montenegro voor paspoortfraude. Hij blijft vastgehouden in Montenegro, terwijl New Yorkse aanklagers hem hebben aangeklaagd voor acht aanklachten van effectenfraude en andere overtredingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!