Centrale banken minder geneigd om retail-CBDC’s uit te geven, aldus BIS

Volgens de resultaten van de BIS-enquête over centrale bank digitale valuta’s en crypto in 2023, zijn slechts 12% van de centrale banken van plan om op middellange termijn retail CBDC’s uit te geven. Een recente enquête van de Bank for International Settlements (BIS) toont namelijk aan dat een overweldigende meerderheid van de centrale banken wereldwijd ervoor kiest om op middellange termijn geen retailversies van centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) uit te geven, waarbij slechts 12% van de respondenten plannen heeft om dit te doen.

Volgens de enquête-resultaten is de kans dat een wholesale CBDC binnen de komende zes jaar wordt uitgegeven nu “groter dan die voor retail,” aldus BIS, eraan toevoegend dat er tegen het einde van dit decennium negen wholesale CBDC’s “openbaar in omloop” zouden kunnen zijn.

De internationale financiële instelling zegt dat centrale banken nog steeds geïnteresseerd zijn in wholesale CBDC’s, voornamelijk vanwege hun wens om “grensoverschrijdende betalingen te verbeteren,” zowel in ontwikkelde economieën als opkomende markten en ontwikkelingslanden.

“In het bijzonder vermeldden sommige respondenten dat een wholesale CBDC de uitdagingen kan aanpakken waar grensoverschrijdende betalingen tegenwoordig mee te maken hebben, zoals hoge kosten, lage snelheid, beperkte toegang en onvoldoende transparantie.”

De enquête identificeerde ook dat in het geval van wholesale CBDC’s centrale banken vooral proberen financiële instellingen toegang te geven tot “nieuwe functionaliteiten die mogelijk worden gemaakt door tokenisatie, zoals composability en programmability.”

Ondertussen zijn financiële toezichthouders voor retail CBDC’s — die nog steeds worden onderzocht door meer dan de helft van de ondervraagde centrale banken — meer geïnteresseerd in het verduidelijken van zaken met betrekking tot “houdlimieten, interoperabiliteit, offline opties en nulvergoeding,” aldus het document.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!