MiCA stimuleert het gebruik van EUR-gedekte-stablecoins

MiCA, het regelgevingskader van de Europese Unie (EU), bevordert het gebruik en de adoptie van EUR-gedekte stablecoins, wat een uitdaging vormt voor de dominantie die traditioneel door USD-gedekte munten wordt gehouden. Dit regelgevende initiatief, MiCA, bestrijkt verschillende aspecten van crypto-activa, waaronder transparantie, autorisatie en toezicht op transacties.

Daarnaast streeft MiCA ernaar om de markintegriteit en financiële stabiliteit te versterken en tegelijkertijd de belangen van consumenten te beschermen.

Volgens Patrick Hensen, Directeur Strategie en Beleid bij Circle, de uitgever achter de USDC-stablecoin, heeft Markets in Crypto-Assets (MiCA) al veelbelovende effecten op EUR-stablecoins laten zien. In een recente X-post benadrukte Hensen dat EUR-stablecoins nu worden gebruikt in ongeveer 1,1% van alle euro-genomineerde crypto-transacties.

Hoewel dit percentage verwaarloosbaar lijkt vergeleken met de 90% van de USD-gedekte munten, benadrukte de Circle-directeur dat de 1,1% “eigenlijk een historisch hoogtepunt” is. Bovendien merkte hij op dat er enkele jaren geleden helemaal geen transacties waren met EUR-stablecoins, wat wijst op de stijgende opmars van stablecoins in de EU.

Aan de andere kant benadrukte Patrick Hensen ook het potentieel voor verdere groei in de liquiditeit en transactievolumes van EUR-stablecoins met de volledige implementatie van MiCA. Gezien de mogelijke positieve impact van MiCA op de stablecoin-sector in de EU, verwachten verschillende experts dat het een sterke concurrent zal worden voor de USD-stablecoins.

Nu de EU zich voorbereidt op de implementatie van de MiCA-regelgeving, met een belangrijke deadline op 30 juni, worden er aanzienlijke veranderingen verwacht in de crypto-markt in de EU. Zoals eerder gezegd, zou dit regelgevingskader de adoptie van EUR-gedekte stablecoins verder kunnen bevorderen en ze positioneren als een levensvatbaar alternatief voor de USD-stablecoins.

Het is vermeldenswaard dat de regelgeving erop gericht is om de operaties binnen het crypto-landschap te stroomlijnen. Bovendien richt het zich ook op het vergroten van het vertrouwen van investeerders door transparante crypto-regelgeving te bieden om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

De EU-regelgeving heeft echter ook kritiek gekregen van marktexperts. Bijvoorbeeld, Tether CEO Paolo Ardoino bekritiseerde de aankomende MiCA-regelgeving door te stellen dat de vereiste van 60% van de reserves in bankdeposito’s een impact zou kunnen hebben op de stablecoin-sector. Opvallend is dat verschillende crypto-exchanges, zoals Binance, ook hun operaties in Europa verschuiven vanwege de aankomende impact van de MiCA-regelgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!