Interpol gaat criminaliteit bestrijden in de metaverse

De Internationale Criminele Politieorganisatie (ICPO), beter bekend als Interpol, maakt voorbereidingen om misdaad in de metaverse te bestrijden. De taak is lastig, aangezien de metaverse nog niet in een consistente vorm bestaat. De organisatie lijkt zich echter niet door dit feit te laten ontmoedigen. Interpol-secretaris-generaal Jurgen Stock, die de plannen in een interview met de BBC onthulde, zei dat het belangrijk was voor het agentschap om gelijke tred te houden met de veranderende technologische omgeving.

“Criminelen zijn geavanceerd en professioneel in het zeer snel aanpassen aan elk nieuw technologisch hulpmiddel dat beschikbaar is om misdaden te plegen. We moeten daar voldoende op reageren. Soms lopen wetgevers, politie en onze samenlevingen een beetje achter,” zei Stock. “We hebben gezien dat als we te laat handelen, dit het vertrouwen in de tools die we gebruiken al aantast, en dus ook de metaverse. Op vergelijkbare platforms die al bestaan, maken criminelen er gebruik van,” legde hij uit.

Momenteel bevindt Interpol zich in de fase waarin opties worden overwogen om de juiste aanpak te bepalen. De organisatie heeft al stappen gezet in de metaverse. In oktober vorig jaar lanceerde Interpol een virtuele replica van het hoofdkantoor in Lyon, en adverteerde het als “de allereerste metaverse die speciaal is ontworpen voor wetshandhaving wereldwijd.”

Omdat het omgaat met een nieuwe omgeving in de vroege fase van zijn ontwikkeling, zal Interpol moeten vertrouwen op samengestelde gegevens uit verschillende bronnen om inzichten en vermoedens te verkrijgen over hoe virtuele werelden zich kunnen ontwikkelen samen met metaverse-specifieke misdaad. Mogelijke problemen omvatten misdrijven en delicten die al zijn gepleegd op of via verschillende digitale platforms, met bijzondere aandacht voor VR-games.

Een voorbeeld is het onderzoek van BBC News vorig jaar, waaruit talrijke veiligheidsrisico’s voor kinderen in een VR-app met leeftijdsclassificatie 13+ naar voren kwamen. Deze omvatten grooming, seksueel materiaal, racistische beledigingen en verkrachtingsdreigingen. Een ander onderzoek onthulde het risico van seksuele aanrandingen in Meta’s Horizon World.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!