Grote meerderheid van ETF-stromen kunnen afhankelijk zijn van arbitrage, aldus Raoul Pal

Ongeveer tweederde van de netto instromen in spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) komt mogelijk van arbitragehandel, beweert Raoul Pal, CEO van Real Vision. “Als dit klopt, toont het aan dat de overgrote meerderheid van de ETF-instroom afkomstig is van arbitrageurs en dat retail nog niet de belangrijkste drijfveer is,” zei Raoul Pal in een X-bericht van 11 juni, verwijzend naar gegevens gepresenteerd door crypto-analist en MV Capital-partner Tom Dunleavy.

De gegevens toonden aan dat de “top 80 houders” van Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s hedgefondsen waren met kapitaal afkomstig van diverse institutionele en individuele investeerders. De 80 bedrijven bezitten gezamenlijk ongeveer $10,26 miljard aan spot Bitcoin ETF-aandelen, ongeveer tweederde van de $15,42 miljard aan netto instromen sinds de lancering van spot Bitcoin ETF’s op 11 januari, volgens gegevens van Farside Investors.

Het internationale hedgefonds Millennium Management bezat $1,94 miljard aan Bitcoin ETF-aandelen, het grootste van alle bedrijven. Op 16 mei verspreidde het zijn Bitcoin ETF-bezit over meerdere uitgevers, met aandelen in Bitwise, Grayscale, Fidelity, BlackRock en ARK en 21Shares’ ETF’s.

Anderen betwistten echter de claims van Raoul Pal en benadrukten dat, exclusief de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), de 10 Amerikaanse Bitcoin ETF’s $42 miljard aan beheerd vermogen hebben plus short interest op de CME.

“De recente instromen zouden zeker kunnen worden toegeschreven aan de basis trade, maar als een algemeen getal maakt de basis trade minder dan 15% van de totale ETF-instroom uit,” zei crypto-handelaar Joseph B.

Pal beweerde dat hij wist dat de instromen van deze bedrijven voornamelijk arbitrage zijn, omdat dit “is wat de belangrijkste hedgefondsen voornamelijk doen. Ze nemen niet echt richtinggevende risico’s” — handelaren die beslissingen nemen op basis van de verwachte richting van de Bitcoin-prijs.

Arbitragehandel omvat het benutten van kortetermijnmogelijkheden door discrepanties te vinden tussen de nettovermogenswaarde van de spot Bitcoin ETF en de prijs van Bitcoin, het onderliggende activum. “Wanneer je deze lijst doorleest, valt op dat de meeste van deze mensen geen ‘Buy and Hold’-investeerders zijn,” voegde Deep Q Digital CEO Carlos Zendejas toe.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!