Crypto aan de zijlijn bij de Europese verkiezingen van vandaag

Bewoners van de 27 landen van de Europese Unie zijn begonnen met het kiezen van hun vertegenwoordigers in het multinationale handelsblok voor de komende vijf jaar. De verkiezing voor leden van het Europees Parlement (EP-leden) begint vandaag, met de resultaten verwacht op 9 juni. De meer dan 700 EP-leden vormen en beslissen over nieuwe wetten, hoewel ze geen wetgeving kunnen initiëren en de uiteindelijke beslissing over het aannemen van een wet bij de Raad van de EU ligt.

Hoewel de stemming komt op het moment dat de landmark-wetgeving Markten in Crypto-activa (MiCA) van kracht wordt, zullen de nieuwe wetgevers waarschijnlijk geen onmiddellijke wijzigingen doorvoeren, zei Robert Kopitsch, secretaris-generaal van Blockchain for Europe. Hij wees op de huidige stablecoin-regels, die op 30 juni van kracht worden, als een voorbeeld.

De EP-leden kunnen de Europese Commissie – het politiek onafhankelijke uitvoerende orgaan van de EU dat verantwoordelijk is voor het voorstellen van nieuwe wetten en het uitvoeren van beslissingen van het parlement – oproepen om een rapport voor te stellen over de vraag of er wijzigingen nodig zijn. “Dan kan de Commissie handelen en bepaalde bepalingen in MiCA wijzigen in consensus met de kernwetgevers, namelijk het Parlement en de Raad,” zei Kopitsch vorige week in Austin, Texas, op de Consensus 2024-conferentie.

Tot nu toe heeft de industrie vertrouwd op bondgenoten in het EP zoals Lídia Pereira van de groep die bekend staat als de Europese Volkspartij en Ondřej Kovařík van Renew Europe om te pleiten voor pro-crypto regels. Tommaso Astazi, hoofd reguleringszaken bij Blockchain for Europe, zei het volgende in Austin:

“Lídia Pereira was erg betrokken en ze is erg jong, komt uit Portugal van het centrum-rechts, en heeft een zeer goede kans. En als ze terugkomt, denk ik dat ze een geweldige stem zal zijn voor digitale technologieën in het algemeen, maar vooral blockchain. Ik denk ook dat Ondřej Kovařík een goede kans zou moeten hebben en dat zou geweldig zijn, want hij is een geweldige bondgenoot geweest.”

Zowel Kopitsch als Astazi zeiden dat ze verwachten meer EP-leden te zien – waaronder jongere leden – die mogelijk ontvankelijker zijn voor nieuwe technologieën. Kort na hun verkiezing helpen de nieuwe EP-leden bij het kiezen van de nieuwe Europese Commissie. Nieuwe commissarissen zullen naar verwachting tegen oktober worden gekozen en hun prioriteiten zullen tegen het einde van het jaar zijn vastgesteld, zei Astazi.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!