FTX schikt met IRS en zal $200 miljoen betalen

De failliete cryptocurrency exchange FTX heeft een principeakkoord bereikt met zijn grootste schuldeiser, de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS). Echter, de schikking wacht nog op goedkeuring door de rechtbank.

De IRS had aanvankelijk meerdere claims tegen FTX ingediend en beweerde dat de cryptobeurs voor meer dan $44 miljard aan belastingen verschuldigd was. Dit bedrag werd later bijgesteld tot $24 miljard

Volgens een documentatie van 3 juni gaat de IRS nu akkoord met een bedrag van $200 miljoen aan belastingclaims. Dit bedrag moet binnen 60 dagen na de goedkeuring van het plan door FTX betaald worden. Daarnaast zal de belastingdienst ook $685 miljoen innen vanwege een achtergestelde vordering.

Deze claims zijn onderdeel van het voorgestelde reorganisatieplan van FTX, dat op 25 juni wordt besproken tijdens een hoorzitting.

FTX- en SEC-schikkingsaanvraag. Bron: Krol

In een rechtszaak van 3 juni benadrukte John J. Ray III, die de herstructurering van FTX leidt, dat de schikking een belangrijke stap is richting een efficiënte oplossing van het faillissement. Ray zei:

“Samen hebben de debiteuren en hun crediteuren, te beginnen met de meest uitdagende financiële ramp die ik ooit heb gezien, enorme waarde gecreëerd uit een situatie die gemakkelijk een bijna totaal verlies voor klanten had kunnen zijn.”

Het reorganisatieplan heeft als doel dat bijna alle klanten die geld bij het failliete bedrijf hadden staan, hun geld terugkrijgen. Deze schikking verlicht niet alleen de omvangrijke proceskosten, maar biedt ook een duidelijk pad voorwaarts en enige verlichting voor FTX-klanten van wie het geld sinds november 2022 vastzit op het platform.

FTX was een van de grootste cryptocurrency-exchanges en had op zijn hoogtepunt een waarde van meer dan $30 miljard. In november 2022 bereikte de FTX- beurs een dieptepunt en vroeg het faillissement aan na een dramatische ineenstorting.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!