Vitalik Buterin doneert 30 ETH aan Tornado Cash-ontwikkelaars

Ethereum (ETH) mede-oprichter Vitalik Buterin heeft zojuist een substantieel bedrag gegeven ter ondersteuning van de juridische strijd van Tornado Cash-ontwikkelaars Alexey Pertsev en Roman Storm.

Uit gegevens van Ethereum blockchain-onderzoeker Etherscan blijkt dat Buterin op 30 mei 30 ETH ter waarde van $113.678 heeft overgedragen aan het juridische fonds “Free Alexey & Roman”.

Tornado Cash is een op Ethereum gebaseerde mixingservice die anonieme cryptotransacties mogelijk maakt. In 2022 legden de VS een sanctie op aan het platform, waarbij ze beweerden dat het wordt gebruikt om illegale fondsen wit te wassen en een bedreiging te vormen voor de nationale veiligheid.

De ontwikkelaars van Tornado Cash werden vervolgens aangeklaagd. Eerder deze maand veroordeelde een rechtbank in Nederland Pertsev tot 64 maanden gevangenisstraf wegens het witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta.

Amerikaanse autoriteiten arresteerden Storm vorig jaar ook. Het ministerie van Justitie heeft hem en collega-ontwikkelaar Roman Semenov aangeklaagd voor het helpen van de Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus bij het witwassen van hun criminele opbrengsten.

In januari vroeg Storm om donaties om zijn juridische verdediging te helpen financieren, en in een video op het socialemediaplatform X zei hij dat de uitkomst van zijn proces aanzienlijke gevolgen zou hebben voor de toekomst van digitale activa.

Het juridische fonds op het gedecentraliseerde fondsenwervingsplatform Juicebox heeft tot nu toe 597,07 ETH ter waarde van $2,25 miljoen opgehaald. Volgens het initiatief variëren de juridische kosten van Roman en Alexey tussen de $90.000 en $100.000 per maand. Het gaf het volgende aan:

“Roman en Alex hebben jouw hulp nodig om een ​​sterke verdediging op te bouwen, niet alleen voor henzelf, maar voor cryptogebruikers en ontwikkelaars wereldwijd. Als reactie op de arrestaties kwam een ​​groep sympathisanten samen om WeWantJusticeDAO te vormen om namens hen te pleiten en geld in te zamelen voor juridische verdediging. De tijd en het geld raken echter op en we hebben uw steun nodig.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!