Analisten voorspellen stagnatie voor Bitcoin in juni

Met de officiële start van de zomer voorspellen analisten dat Bitcoin, ’s werelds grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, in juni mogelijk een periode van stagnatie zal doormaken.

In mei steeg de Bitcoin koers met 13%, wat de achtste maandelijkse winst in negen maanden markeerde en de beste maand sinds februari, toen het met 44% steeg. Deze stijging wordt toegeschreven aan een ETH-gedreven rally vorige week, voorafgaand aan de goedkeuring door de SEC van een regelwijziging die Ethereum-ETF’s in de VS toestaat. Hierdoor steeg ETH met 20% in twee dagen.

Toekomstige houders van ETH-ETF’s moeten nu S-1-registratieformulieren invullen voor individuele fondsen. Met de halvering en de goedkeuringen van Bitcoin Spot ETF’s achter de rug, zien analisten een gebrek aan triggers in de cryptomarkt in juni. Antoni Trenchev, medeoprichter van crypto-exchange Nexo, reageerde als volgt hierop:

“Wanneer deze nieuwe producten volledig zijn goedgekeurd door de SEC, waarschijnlijk eind juni, kun je verwachten dat dit een katalysator zal zijn voor ETH en de bredere altcoin-markt.

Bitcoin heeft echter in een smalle bandbreedte gehandeld sinds het terugviel van zijn recordhoogte in maart. Zo voegde Trenchev het volgende toe:

“Bitcoin heeft de afgelopen drie maanden nauwelijks bewogen, en dat is niet per se een slechte zaak. Lange en saaie consolidatieperiodes worden vaak gevolgd door gewelddadige bewegingen. Kijk naar het halveringsjaar in 2020, waarin Bitcoin vijf maanden stagneerde voordat het omhoog schoot.”

Volgens historische gegevens van CoinGlass is juni een instabiele maand voor Bitcoin, met een gemiddeld BTC-prijsrendement van slechts 0,25% over de afgelopen 10 jaar. Dit rendement wordt vertekend door twee bijzonder slechte jaren in 2022 en 2013, merkte Trenchev op.

Volgende maand zullen handelaren de beleidsvergadering van de Fed op 11 en 12 juni in de gaten houden, met name de prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven, de favoriete inflatie-indicator van de centrale bank, op vrijdag.

Als gevolg hiervan “kan Bitcoin blijven fluctueren binnen het dalende kanaal,” zei Yuya Hasegawa, een crypto-marktanalyse bij de Japanse Bitcoin-exchange Bitbank. Bovendien “zou Bitcoin snel bijna de helft van zijn winsten van de afgelopen twee weken kunnen verliezen en terugvallen naar ongeveer $65.000,” voegde hij eraan toe.

Aan de andere kant kan de Bitcoin prijs enige druk ondervinden door de verkoop van miners. Hasegawa zei dat de gemiddelde tijd die nodig is voor miners om een nieuw blok te vinden en te verwerken is toegenomen, terwijl de hash rate van het netwerk (de gecombineerde rekenkracht die nodig is voor miners om Bitcoin te delven en netwerktransacties te verwerken) is afgenomen. Dit laat zien dat naarmate het vermogen van miners om nieuwe munten te delven afneemt, ook hun winstgevendheid afneemt. Hasegawa vervolgde met:

“Dit laat zien dat de winstgevendheid van Bitcoin-mining afneemt en dat miners moeite hebben met delven. Als de prijs blijft dalen, kunnen ze gedwongen worden hun BTC-bezit te verkopen om de cashflow te behouden, wat een vicieuze cirkel kan veroorzaken.”

Julio Moreno, onderzoeksdirecteur van CryptoQuant, schrijft de huidige problemen van miners toe aan de daling van transactiekosten na de halvering. Hij merkte echter op dat er nog geen grote verkoop door miners heeft plaatsgevonden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!