Europese Bitcoin ETF’s zien grote netto uitstroom sinds januari

Hoewel Amerikaanse Bitcoin ETF’s pas sinds kort op de markt gekomen zijn, zijn de Europese varianten al enige tijd verhandelbaar. Een recent rapport laat echter zien dat de Europese Bitcoin ETF’s dit jaar niet echt succesvol geweest zijn.

Gegevens van Morningstar laten zien dat Europese Bitcoin-fondsen sinds januari meer dan $500 miljoen aan netto uitstroom hebben geleden, ondanks de stijgende vraag naar Bitcoin zelf in die tijd. De reden die hiervoor gegeven wordt is de toegenomen concurrentie.

Waarom verliezen de Europese Bitcoin ETF’s klanten?

In diezelfde periode absorbeerden ETP’s voor andere cryptocurrencies, zoals Ether, $42 miljoen binnen de regio, wat in de tegenovergestelde richting evolueerde, maar weinig deed om de Bitcoin-gerelateerde verliezen te compenseren.

In een gesprek met de Financial Times zei Pierre Debru – hoofd kwantitatief onderzoek en multi-assetoplossingen bij WisdomTree – dat de belangstelling van klanten voor Europese crypto-ETP’s “sterk is toegenomen” sinds de Amerikaanse Bitcoin ETF’s in januari live gingen. Diezelfde ETF’s hebben echter ook voor ongekende concurrentie gezorgd, waardoor “een nieuw vergoedingenklimaat in Europa” is ontstaan ​​dat Europese emittenten dwingt hun vergoedingen te verlagen.

BlackRock en Fidelity bijvoorbeeld – de vermogensbeheerders achter de eerste en derde grootste Bitcoin ETF’s – bieden nu jaarlijkse beheerkosten van 0,25%, met nog grotere tijdelijke kortingen voor vroege kopers.

Als snelle reactie hebben Europese Bitcoin ETP-aanbieders zoals Invesco, WisdomTree en CoinShares allemaal hun eerdere tarieven verlaagd van tarieven boven 0,9% naar minder dan 0,4%. Op dezelfde manier heeft Fidelity’s Advantage Bitcoin ETF (FBTC) in Canada op 12 januari ook de beheervergoeding radicaal verlaagd van 0,95% naar 0,39%.

Lagere kosten, of lijden

Fondsen die er niet in zijn geslaagd hun beheervergoeding te verlagen, hebben echter niet zoveel geluk gehad. Zo heeft de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) – die beleggers een vergoeding van 1,5% in rekening brengt – bijvoorbeeld al meer dan de helft van zijn Bitcoin verloren sinds de goedkeuring van de Amerikaanse ETF, en is door BlackRock overschaduwd als de grootste Bitcoin ETF.

Op dezelfde manier heeft de Canadese Purpose Bitcoin ETF in Canada in diezelfde periode 20% van zijn vermogen verloren, nadat hij had geweigerd de beheervergoeding van 1% te verlagen. Buiten de VS is Purpose echter nog steeds de eerste en grootste Bitcoin-spot-ETF.

De CEO van VanEck in Europa, Martijn Rozemuller, zei op zijn beurt dat de regionale crypto-ETF’s van het bedrijf erin zijn geslaagd een kleine instroom te verkrijgen, ondanks de toegenomen concurrentie. Daarnaast gaf het volgende aan:

“Als we de totale potentiële marktomvang in ogenschouw nemen, zijn Europese crypto-ETP’s nog steeds relatief groter dan de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!