Chiliz herhaalt prijsstijging vlak voor groot voetbaltoernooi

Een cryptocurrency, die een kruising vertegenwoordigt tussen blockchain en sport, heeft onlangs de crypto-markten opgewonden terwijl grote digitale activa vlak handelen. CHZ, het native token van de Chiliz-blockchain, die het grootste platform voor het creëren van sportfan-tokens, Socios.com, aandrijft, is in zeven dagen met 25% gestegen en bereikte een hoogtepunt van twee maanden van meer dan 15 cent.

De prijzen bereikten vanochtend een hoogtepunt van drie weken van 16 cent. De stijging van de prijs met dubbele cijfers is de derde grootste onder de top 100 cryptocurrencies naar marktwaarde, inclusief Bitcoin en Ether.

Opwinding over het aankomende 24-landen Union of European Football Associations (UEFA) Euro, dat wordt gehouden van 14 juni tot 14 juli, lijkt de waarderingen van Chiliz te hebben versterkt. De meeste fan-tokens worden aangeschaft op Socios.com met behulp van CHZ. Daarom vertegenwoordigt de cryptocurrency de mate van interactie tussen fans en hun favoriete sportteams.

Een veel grotere rally vond plaats in de aanloop naar de FIFA Wereldbeker 2022. De token verdubbelde in waarde tot bijna 30 cent gedurende de zomer van 2022, en bereikte een piek een dag voor het wereldwijde sportevenement, dat begon op 20 november 2022. De prijzen daalden bijna 40% in december dat jaar.

10X Research verwacht dat het FIFA-scenario zich zal herhalen, wat zorgt voor meer winst voor CHZ tegen medio juni en een mogelijke verkoopgolf daarna. “Het Chiliz token steeg met meer dan 100% van de zomer van 2022 tot een dag voor de FIFA Wereldbeker begon op 20 november 2022 (duurde tot 18 december 2022). Alleen om vervolgens met -60% te dalen een dag voor de start van de FIFA Wereldbeker (vanaf 19 november 2022),” zei Markus Thielen, oprichter van 10X, in een notitie aan klanten.

“Dit scenario zou zich kunnen herhalen. Een iets kleinere versie dan het WK van 2022, het UEFA Europees Kampioenschap Voetbal zal worden gehouden van 14 juni 2024 tot 14 juli 2024, met teams uit 24 landen die strijden,” merkte Thielen op, toevoegend dat het bedrijf zijn token meestal promoot rond deze evenementen.

In het algemeen zijn sport-tokens kwetsbaar voor “koop het gerucht, verkoop het nieuws” neigingen, wat een periode van optimisme en prijsstijgingen voor het evenement en daaropvolgende prijsdalingen vertegenwoordigt, onthulde een recente studie getiteld “Anticipatory Gains and Event-Driven Losses in Blockchain-Based Fan Tokens: Evidence from the FIFA World Cup,” gepubliceerd in Research in International Business and Finance.

Voetbalevenementen staan bekend om het stimuleren van consumptie en economische activiteit in Europa. Een paper uit 2019 vond een relevante directe statistische link tussen de marktwaarde van regionale voetbalclubs in Europa en de economische prestaties van de respectieve regio’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!