Wat is Chiliz (CHZ)?

Chiliz is de naam van zowel het blockchain-netwerk en platform, als van de munteenheid die daarop werkt. Wie Chiliz zegt, zegt vaak in dezelfde zin, Socius.com. Ze zijn door dezelfde man bedacht en in de markt gezet, n.l. de Franse entrepreneur Alexandre Dreyfus. Hij kwam al in 2016 met het lumineuze idee om de entertainmentindustrie en de sportindustrie in de wereld van blockchain te verenigen. In 2019 werden de Chiliz-blockchain en de Socius.com website gelanceerd. 

Wat is de use-case van Chiliz? 

Chiliz wil sport- en entertainmententiteiten op blockchain gebaseerde tools aanbieden om hen te helpen hun publiek te betrekken en er geld mee te verdienen. Concreet gaat het dan om fantokens van teams die je op de Socius.com website kan terugvinden. Ondertussen gaat het al over 34 voetbalclubs en 4 e-sports-gaming teams die fantokens aanbieden.  

De Belgische club STVV (Sint-Truiden) besloot zo eind 2020 één miljoen fantokens te laten minten. De fans werden beloofd dat ze daarmee aan fan voting konden doen of beloningen konden verdienen via de Socius app. In een korte periode kregen de fans de mogelijkheid een $STV token voor €2 aan te kopen. Ondertussen is de prijs van één $STV fantoken opgelopen tot €37. Dat zou dus wel eens een mooie investering kunnen zijn geweest voor enkele fans. 

Wereldwijd gezien sprongen andere clubs ook al op de kar. FC Barcelona, AC Milan, Juventus, PSG, AS Roma, Manchester City kozen er allemaal voor om fan betrokkenheid te vergroten via Chiliz. Via de Socius app kunnen de fans mee beslissen over vragen die door de club worden aangereikt. Het gaat dan uiteraard niet over écht belangrijke beslissingen, maar eerder over ‘leuke’ beslissingen zoals ”Wie moet er deze week de Instagram Stories van de club overnemen?”.  

Clubs er natuurlijk helemaal vrij om te beslissen wat ze aanbieden aan hun trouwe fans. We zagen bijvoorbeeld dat FC Barcelona rondleidingen door Camp Nou aanbiedt of in de toekomst meet & greets wil organiseren aan de trouwste fans.  

Bovendien biedt Chiliz een eigen exchange aan waar alle fantokens verhandeld kunnen worden t.o.v. de eigen Chiliz munt. Veel van de Chiliz fantokens (zoals die van Juventus en AC Milan) werden in het verleden ook aangeboden op de Binance Launchpad waarbij Binance gebruikers dankzij het staken van hun BNB, CHZ of BUSD coins, fantokens konden farmen.

Hoe werkt Chiliz? 

De Chiliz blockchain werkt dankzij een consensusmechanisme dat Proof of Authority (PoA) heet en dat ook gebruikt wordt bij VeChain. Transacties en blocks worden geverifieerd door geauthoriseerde gebruikers, gekend als validators, waarbij validators gewaardeerd worden aan de hand van de reputatie die ze hebben opgebouwd door succesvol en consistent te verifiëren. Het is meer energie- en kostenefficiënt dan PoW en biedt een snelle afhandeling van transacties aan die toch nog veilig is dankzij het Byzantine Fault Tolerance (BFT) algoritme.

Hoe zit het met de tokenomics? 

Chiliz heeft een maximumaantal tokens van 8,888 miljard waarvan er bijna 5,5 miljard tokens in circulatie zijn. Een klein aantal werd als beloning voor het team behouden. Een vijfde van het totale aantal tokens werd opzij gehouden om in de toekomst te kunnen worden ingezet voor de gebruikers van het netwerk.  

Chiliz kopen?

Je kunt Chiliz op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!