Ethereum-ontwikkelaars onthullen release datum voor Pectra-upgrade

Volgens recente updates van Ethereum-ontwikkelaars staat de verwachte Pectra-upgrade van Ethereum (ETH) nu gepland voor release tegen het einde van het eerste kwartaal van 2025.

Pectra is de volgende grote mijlpaal op de ontwikkelingsroutekaart van Ethereum, na de Dencun-upgrade die in maart met succes werd geïmplementeerd. De upgrade staat klaar om een ​​revolutie teweeg te brengen in crypto-wallets en de gebruikerservaring (UX) binnen het ecosysteem te verbeteren. Ethereum Improvement Proposal (EIP) 3074 leidt deze transformatie en breidt smart contractachtige mogelijkheden uit naar standaard crypto-wallets.

Voorzichtigere aanpak

De beslissing komt nadat Ethereum-ontwikkelaars meerdere tijdlijnscenario’s hebben geëvalueerd. Het team heeft niet gekozen voor een overhaaste release vóór Devcon in november 2024 en geeft de voorkeur aan een voorzichtigere aanpak die de opname van aanvullende, impactvolle gebruikersfuncties mogelijk maakt. Er werd het volgende opgemerkt in het document:

“We constateren dat dit ook is gebeurd met Cancun, dus als ik realistisch ben, zou mijn stem zijn om Praag in het eerste kwartaal van 2025 aan te houden. Met de huidige reikwijdte lijkt het uitstellen van Praag een marginale impact te hebben op de gebruikers en stelt het ons in staat om uitbreiding van de mogelijkheden om meer impactvolle functies voor gebruikers op te nemen.”

Tijdens de implementatie van Dencun op het Goerli-testnet in januari ondervonden Ethereum-ontwikkelaars problemen om binnen het verwachte tijdsbestek consensus te bereiken. Het probleem werd vervolgens opgelost, waardoor het Goerli-testnet eindelijk consensus kon bereiken. Door het vrijgeven van de Pectra-upgrade voor/tijdens Devcon te vermijden, kan het ontwikkelteam de uitvoering van Pectra effectiever monitoren.

Voorbereidingen op de Osaka-upgrade

Naast de upgradetijdlijn ligt de focus op verbeteringen in het bereik van de consensuslaag en het bereik van de uitvoeringslaag. Ontwikkelaars streven ernaar PeerDAS in Pectra te integreren om de databeschikbaarheidscapaciteit van Ethereum te verbeteren voorafgaand aan de Osaka-upgrade, zoals vermeld in het document.

De Osaka-upgrade van Ethereum is een toekomstige hard fork die naar verwachting functies zal bevatten die eerder werden overwogen voor de Pectra-upgrade, maar die zijn uitgesteld. Concreet zal de Osaka-upgrade waarschijnlijk de implementatie van Verkle Tree omvatten, een nieuwe datastructuur die is ontworpen om de schaalbaarheid en decentralisatie van Ethereum te verbeteren.

Ontwikkelaars hebben ook de opname van EOF overwogen om de beveiliging van smart contracts en de ontwikkelaarservaring te verbeteren, evenals andere verbeteringen zoals het vervangen van EIP-3074 door EIP-7702 voor betere compatibiliteit met accountabstractie, en het patchen van EIP-2935. De ontwikkelaars schreven het volgende:

“We moeten een besluit nemen over EIP7702 op ACDE, en als dat zo is, het implementeren als vervanging voor EIP-3074. We denken dat het zinvol is om dit te doen, omdat het een meer native-AA-compatibele oplossing is vanwege het nieuwe transactietype versus een opcode.”

EIP-7702 is een nieuw transactietype dat eerder deze maand werd voorgesteld door een groep prominente Ethereum-ontwikkelaars, waaronder Vitalik Buterin. Verwacht wordt dat het voorstel soortgelijke voordelen zal opleveren voor EIP-3074 en tegelijkertijd de potentiële risico’s ervan zal aanpakken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!