Kaiko Analytics: Hedgefondsen gaan short op Bitcoin en Ethereum futures

Nieuwe gegevens van marktanalysebureau Kaiko Analytics tonen aan dat hedgefondsen netto shortposities hebben op Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

In een nieuw onderzoeksartikel zegt het crypto-analyseplatform dat hoewel hedgefondsen netto short zijn op zowel BTC als ETH op de CME, dit niet betekent dat de fondsen bearish zijn over crypto. Ze zijn eerder bezig met basis trades, een soort arbitragestrategie.

Netto short betekent dat de hedgefondsen meer shortposities dan longposities hebben opgebouwd in de markten voor crypto-derivaten.

Volgens Kaiko Analytics:

“Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat deze fondsen bearish zijn op crypto, het is waarschijnlijker dat ze zich bezighouden met een van de populairste handelstransacties in crypto, de basis trade.

De basis trade is een soort arbitragestrategie die het prijsverschil tussen twee vergelijkbare activa uitbuit. In dit geval tussen een BTC of ETH spot en futures. Hedgefondsen zijn waarschijnlijk op dit moment ‘long basis’. Dit betekent dat ze futures short verkopen terwijl ze spot BTC of ETH aanhouden.

Dit beschermt tegen prijsschommelingen en garandeert een specifieke verkoopprijs in het geval van volatiliteit van het onderliggende activum. De long basis trade werkt het beste wanneer de prijzen in een staat van contango zijn, wat betekent dat de futuresprijzen boven de spotprijzen liggen. De twee prijzen zullen naar elkaar toe neigen naarmate de vervaldatum nadert.

Hoewel we de gegevens niet hebben om met zekerheid te zeggen dat dit de reden is waarom hedgefondsen netto short zijn, is dit de meest waarschijnlijke verklaring voor de enorme shortposities die deze geavanceerde handelaren aanhouden, die zelden short zouden gaan zonder te hedgen.”

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld voor $69,251, terwijl ETH $3,750 waard is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!