SEC van Filipijnen gaat Binance-App verwijderen uit Google- en Apple Store

De Filipijnse Securities and Exchange Commission (SEC) is van plan om de Binance-app te verwijderen uit de Google Play Store en de app stores van Apple in het hele land. Op 9 april heeft de commissie afzonderlijke brieven gestuurd naar Google en Apple waarin zij verzocht de applicaties te verwijderen waarmee gebruikers toegang hebben tot het handelsplatform van Binance.

De recente stap volgt op de blokkering van de website van de prominente cryptocurrency-exchange door de Filipijnse Nationale Telecommunicatiecommissie in maart 2024.

“De SEC heeft Binance geïdentificeerd en geconcludeerd dat de voortdurende toegang van het publiek tot deze websites/apps een bedreiging vormt voor de veiligheid van de fondsen van investerende Filipijnen,” schreef SEC-voorzitter Emilio B. Aquino in de brief.

Volgens Aquino is Binance schuldig bevonden aan het aanbieden van niet-geregistreerde effecten aan Filipijnse ingezetenen. De toezichthouders hebben Binance bestempeld als een niet-geregistreerde makelaar, momenteel in overtreding van de Securities Regulation Code.

Gegevens van GWI-onderzoek suggereren dat de Filipijnen meer dan 9,3 miljoen cryptocurrency-houders herbergen en het zevende grootste land zijn qua cryptocurrency-bezit. Gezien de populariteit van Binance over de hele wereld, verwerkt Binance waarschijnlijk een aanzienlijk deel van dit marktaandeel.

Aquino zei dat het verbieden van de Binance-app zal “voorkomen dat de verdere verspreiding van zijn illegale activiteiten in het land” en zal helpen het publiek te beschermen tegen de “schadelijke effecten” ervan op de economie van het land.

De SEC heeft aanvankelijk strenger opgetreden tegen de toonaangevende cryptocurrency-exchange in november 2023, met als reden het ontbreken van een vergunning om te opereren in het land. Investeerders die Binance gebruikten, kregen een venster van drie maanden om hun posities op het platform te liquideren.

Als onderdeel van deze inspanning heeft de commissie ook contact opgenomen met Google en Meta, waarbij zij verzochten om een pauze in advertenties van Binance gericht op Filipijnse ingezetenen. De recente stap lijkt sterk op die van de Indiase regering, die de toegang tot Binance blokkeerde met een vergelijkbare strategie.

Allereerst drongen de toezichthouders bij techreuzen Apple en Google aan om de Binance-app te verwijderen en vervolgens volledig de toegang tot het platform te herroepen door een geoblock op het handelsplatform van de exchange te plaatsen.

Eerder werd bekend gemaakt dat Binance eventueel terugkeert naar India als een volledig conforme platform na het betalen van een zware boete. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf een vergelijkbare route zal volgen in het geval van de Filipijnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!