Bollywood-ster in India onderzocht wegens ponzi-schema

De Enforcement Directorate (ED) van India onderzoekt Raj Kundra, een prominente zakenman en echtgenoot van Bollywood-actrice Shilpa Shetty, in verband met een witwaszaak gekoppeld aan een cryptocurrency Ponzi-schema genaamd ‘Gain Bitcoin’. Opmerkelijk is dat Kundra niet de hoofdverdachte is in dit onderzoek.

In het lopende onderzoek heeft de ED activa ter waarde van ongeveer $12 miljoen in beslag genomen, waaronder een flat in Mumbai die eigendom is van Shilpa Shetty. Gelanceerd in 2017 door Ajay Bhardwaj en Mahendra Bhardwaj, beloofde ‘Gain Bitcoin’ investeerders een rendement van 10% per maand, uit te betalen in Bitcoin, en verzamelde snel ongeveer $800 miljoen.

Het schema werkte in eerste instantie door opbrengsten uit te keren aan vroege investeerders met behulp van fondsen van nieuwe deelnemers. Naarmate het werven van nieuwe investeerders echter moeilijker werd, stopten de uitbetalingen. De organisatoren hebben vervolgens de overgebleven fondsen omgezet in Bitcoins en deze verborgen in anonieme digitale wallets.

Uit onderzoek is gebleken dat Kundra 285 Bitcoins heeft ontvangen, nu meer dan $18 miljoen waard, van Amit Bhardwaj, de promotor achter het schema. De tokens waren vermoedelijk bedoeld voor een Bitcoin-miningproject in Oekraïne dat nooit van de grond kwam, en rapporten suggereren dat Kundra ze nog steeds in bezit heeft.

JKundra en Shetty hebben elke band met het schema ontkend en zijn ervan overtuigd dat ze van alle aanklachten zullen worden vrijgesproken zodra het onderzoek is afgerond. De opkomst van het ‘Gain Bitcoin’-schema valt samen met een verhoogd toezicht door Indiase toezichthouders op illegale activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies.

Vorige maand heeft de Enforcement Directorate haar inspanningen geïntensiveerd door een aanklacht in te dienen tegen 299 entiteiten op basis van de strenge anti-witwaswetten van India. De juridische actie was een reactie op een reeks fraudegevallen waarbij investeerders werden misleid door beloften met betrekking tot crypto mining-ondernemingen.

Bovendien evolueert het landschap van cryptocurrencyzwendel in India, met een nieuwe trend onder oplichters. Onlangs is er een toename van oplichting waarbij daders zich voordoen als recruiters. Deze kwaadwillende actoren richten zich op nietsvermoedende baanzoekers en bieden hen rollen aan die vermeend betrekking hebben op cryptocurrencies of gerelateerde projecten, alleen om hen op te lichten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!